Ecolines’i Tallinnast Riiga sõitnud buss tegi vahepeatuse Pärnus, kust alustas reisi Triin, kes märkas kohe pärast sõidu algust, et midagi on valesti ning bussijuht sõidab ebakindlalt. “Pärnu bussijaamast väljudes sõitis ta juba esimeses kurvis üle äärekivide,” kirjeldas reisija sõidu algust.

Politsei pidas bussi umbes 20 kilomeetrit enne Ikla piiripunkti kinni ning bussijuhil paluti bussist väljuda. Esialgu polnud Triinu sõnul arusaadav, mis juhtunud on. “Ootasime kuskil 40 minutit ja siis tuli politseinik bussi ja ütles, et bussijuht on joobes ja edasi sõita ei saa ning läks tagasi välja.”

Bussis hakkasid reisijad Ecolines’i helistama ja uurima, et mis edasi saab, kuid ettevõtte poolt ei tulnud Triinu kinnitusel mingit konkreetset vastust või lahendust. “Osa neist, kes helistasid, ei saanud Ecolines’ist kedagi kätte. Ecolines ei helistanud isegi tagasi,” rääkis Triin.

Buss segas liiklust, reisija asus ise rooli

Politsei poolt kinni peetud buss seisis küll tee ääres, kuid segas liiklust. “Autod ja rekad tegid seal möödasõitu. See ei olnud möödasõitjatele ja vastutulijatele kuigi turvaline olukord,” märkis Triin.

“Siis ma läksin välja ja ütlesin, et mul on ka bussijuhiload ja ma võin bussi juhtida. Et kui see on Ecolines’i poolt sobiv, siis ma võiksin selle bussiga edasi sõita. Selle peale ütles politsei, et okei ja palus mul bussi tagasi minna. Siis nad uurisid, kas see oleks võimalik ja mõne aja pärast tulid nad bussi tagasi ning ütlesid, et ma võin edasi sõita kuni piirini. Niimoodi me tegimegi,” kirjeldas Triin, kuidas ta alkoholi tarvitanud bussijuhi asemel ise rooli asus, et buss maanteelt ohutumasse kohta sõidutada.

Selle kohta, millal uus buss saabuda võiks, täpset infot ei olnud. “Kuulsin palju kuulujutte, igaüks rääkis väga erinevat juttu. Esialgu oldud öeldud, et Tallinna poolt hakkas juht tulema, siis selgus, et sealt ta siiski ei tule, et üritatakse hoopis keegi Riia poolt leida,” kirjeldas reisija valitsenud segadust.

Umbes poolteist tundi hiljem saatis Ecolines mobiiltelefonile sõnumi, milles vabandati olukorra pärast ja lubati uus juht leida. Triin arvab, et tegelikult võttis reisijad pärast kolmetunnist — tund aega maantee ääres ja kaks tundi piiril — ootamist peale hoopis oma tavapärast graafikujärgset sõitu teinud Ecolines’i buss.

Paljud inimesed, kellel oli plaanitud jätkusõit Leetu või Poola, järgmistele bussidele ei jõudnud. Triinul oli vaja jõuda Kaunasesse, kuid sel hetkel, kui Ecolines’i buss Riiga jõudis, enam ühtegi bussi Kaunasesse ei sõitnud ja Ecolines’i poolt pakuti talle hotelli. “Mul oli siiski vaja edasi liikuda ehk ma ostsin lihtsalt uue pileti, klapitasin kohalikke busse kokku. Ma ise jõudsin küll kohale, aga mitte just Ecolines’i abiga.”

Ecolines: Pärnus rooli sattunud jääknähtudega bussijuht on ametist kõrvaldatud, ettevõttes käib sisejuurdlus

Ecolines on alustanud hetkel sisejuurdlust ning bussijuht on ametitest kõrvaldatud. “Oleme läbi viimas põhjalikku juurdlust, välja selgitamaks antud kahetsusväärse olukorra tagamaid. Ecolines ettevõtte juhina saan öelda, et meie ettevõte jälgib väga rangelt bussijuhtide töö- ja puhkeaegu ning tervislikku seisundit ning kontrollib alati alkoholijoovet enne, kui bussijuhid rooli lubatakse,” ütles Ecolines’i tegevjuht Elis Kovaljov Delfile.

Reisijate teavitamiseks on Kovaljovi sõnul ettevõttes teatud protseduurid, mis hõlmavad endas teavitussõnumite saatmist reisijatele (hilinemised, olukorrad teel, õnnetused, seisakud jne). “Teavituse eest vastutavad inimesed kogusid infot selle sündmuse kohta ning paraku võttis see aega. Olles informeeritud antud olukorrast, asuti koheselt lahendust otsima ning reisijate võimalikult kiireks marsruudi jätkamiseks saadeti koheselt välja ka asendusbuss. “Antud olukorras tekkisid mõningad kommunikatsiooni probleemid, kuid need suudeti lahendada ning reisijad toimetati edasi Riiga teise bussiga.”

Ecolines Estonia juht Elis Kovaljov vabandab kõikide reisijate ees ning kinnitab, et ettevõte teeb kõik endast oleneva, et vältida tulevikus selliseid kahetsusväärseid juhtumeid ning pakkuda reisijatele turvalist ja ohutut teekonda.