Südameapteegi peaproviisor Triinu Entsik-Grünbergi sõnul on Eesti kolmas riik Euroopa Liidus lisaks Prantsusmaale ja Suurbritanniale, kus kodune HIV-kiirtest apteekides müügile jõuab.

“Tegime omalt poolt kõik, et innovatiivne kiirtest võimalikult ruttu ka Eesti inimesteni jõuaks,” lausus Südameapteegi proviisor Entsik-Grünberg.

“HIV on muutunud haiguseks, mida täna diagnoositakse ka tavalistel ja töötavatel eestimaalastel. Ligi 40 protsenti kõikidest uutest HIV-i nakatunutest Eestis on naised. Suur osa nakatunutest ei oma mingisugust seost narkootikumide tarvitamisega, vaid on haiguse saanud oma püsisuhte partnerilt, kelle HIV-diagnoosist ei olda lihtsalt teadlikud. Loodame, et delikaatne testitegemise võimalus on abiks, et piirata viiruse levikut.“

Südameapteegi peaproviisor sõnul on HIV-kiirtest delikaatne viis testida end talle sobivas kohas ja ajal ning see annab 99,7 protsendi täpsusega vastuse võimaliku nakatumise kohta HIV-viirusesse.

Testkomplekt sisaldab kõike vajalikku testi tegemiseks, ka steriilset lantsetti ning mugavat kasutusjuhendit eesti, vene ning inglise keeles. HIV-kiirtest tuvastab nii HIV-1 kui HIV-2 antikehad inimese sõrmeotsa verest. Testimiseks on vaja üks tilk verd, mis kogutakse testseadmesse automaatselt.

Test on toodetud Prantsusmaal ning kliiniliselt testitud Prantsusmaal ja USA-s.