Remondifirma pikaaegne kogemus: espressomasinad, mis ei pruugi garantiiaegagi üle elada

Tallinnas üle 15 aasta tegutsenud Kohvigrupp OÜ müügijuht ja juhatuse liige Deniss Kisseljov ütleb, et kuna espressomasin on kõrgtehnoloogiline seade, on selles palju tehnilisi komponente: veskid, reduktorid, pumbad, klapid ja muu. Sellepärast on masin ka väga kapriisne. „Kogu see süsteem töötab hüdraulika ehk vee peal. Vesi ongi peamine probleemide põhjustaja, eriti vee karedus,” nendib Kisseljov.
Kuna tänapäeva tööstus muutub järjest kogusepõhisemaks, on ka kohvimasinate tootmises märgata kokkuhoiunippe.
„Tootjad võitlevad turu pärast ja konkurentsis püsimise nimel minnakse kokkuhoiu teed. Otsitakse kohti, millelt tootmises säästa. Sageli puudutavad need masina sisemuses olevaid detaile, mis valitakse odavamad, aga sageli end ei õigusta. Sellised testimised jäetakse mõningatel juhtudel lõpptarbijale. Kui nõrgad kohad liiga massiliseks kujunevad, on tootjad saadud tagasiside põhjal siiski teinud ka detailides muudatusi paremuse suunas,” selgitab Kisseljov.
Kuid espressomasinaid teevad peale juhtivate tootjate Jura ja Philips Saeco teisedki ja ka nende tooted levivad üha rohkem. Nende hulgas on näiteks Krups, Siemens, Bosch ja Nivona. „Tegemist on odavama hinnaklassi masinatega. Vanemate tootjatega võrreldes ei ole nad näidanud nii head kvaliteeti,” ütleb Kisseljovi pikaaegne kogemus.
Odavamaid masinaid valmistatakse ka suuremates kogustes ja neid ostetakse sagedamini. Teistest tihedamini satuvad nad ka remonditöökotta. Kõige sagedasemad on remonditöökojas odavamad Krupsi, Boschi ja Siemensi masinad. „Neid ikka liigub siin – nad jõuavad siia väga noores eas, mõni lausa kohe pärast garantiid,” ütleb Kisseljov.
„Meile on tulnud sealt masinaid, mille veeanum ei paista enam läbi. Seintele ladestunud lubjakiht näitab, et karedus ladestub ilma vett soojendamata,” toob Kisseljov äärmuslikke näiteid Eesti vee kareduse kohta.