"Me ei pea seda heaks asjaks, kui rändlusele määratakse hinnapiir, mis on hulgitasandil liiga kõrge," ütles Soome rahvusringhäälingule Yle transpordi- ja sideminister Anne Berner.

Tulevast aastast on Euroopa Liidus plaanitud kaduma eraldi rändlustasud ja samas hakkab kehtima hulgihind, mille telekomid saavad osta andmemahtu, mida nende kliendid üksteise võrkudes kasutavad. Tänase ministrite nõukogu kokkuleppe kohaselt on see hind 10 eurot gigabait, mis 2021. aastaks langeb viie euroni gigabaidilt.

Euroopa Komisjon pakkus hinnalaeks 8,5 eurot gigabaidist, Euroopa Parlament koguni 4 eurot gigabaidist, mis oleks hiljem langenud ühe euroni gigabaidist.

Soome ja tema liitlased - Põhjamaad ja Balti riigid - soovisid madalamaid hulgihindu, kuid oma nägemust hinnalaest ei esitanud. Lõpliku hinnalae määravad europarlamendi, -komisjoni ja ministrite nõukogu läbirääkimised detsembris. Berner avaldas siiski lootust, et hulgihind tuleb läbirääkimiste käigus allapoole.

Hulgihindade hinnalagi on rändlustasude kaotamise paketi tähtis komponent ja peamine tüli allikas. Põhjapoolsed operaatorid, kelle kliendid on harjunud kasutama suurt andmemahtu kodumaal ja tahavad sama teha ka lõuna pool puhates, tahasid odavamat hulgihinda. Lõunapoolsed aga, kelle sissetulekutest suure osa annab andmemahu müük rändlusteenuse klientidele, väidavad, et peavad tegema suuri investeeringuid.