30. novembril 2014.a kell 11.10 kohtus Edgar Savisaar ja Keskerakonna finantssekretär Kalev Kallo Poska majas Kadriorus transpordiettevõtja Stanisalv Alteri ja Tallinna Majanduskooli õpilaskodus valvurina töötava Vladimir Tarassoviga. Kohtumise eesmärk on lihtne – Keskerakonnal on raha vaja ja vastu ollakse nõus seda võtma ükskõik mil viisil.

Kalev Kallo rääkis kohtumisel, et raha on käidud küsimas kõikidest pankadest, ent tulutult. Teistele anti, aga Keskerakonnale ei taheta anda. Kohtumine kujunes vähetulusaks ja lõpuks jättis Alter keskerakondlastele mulje, et on sõitmas Peterburgi ja Pihkvasse ja on nõus uurima, kas saab raha Venemaalt.

Järgmine kohtumine leidis aset 8. detsembril Sikupilli keskuse toidukohas Basiilik. Kallo ja Tarassov jätkasid samal teemal. Kallo avaldas pahameelt, et valimisteks tohib pangast vaid laenu võtta, ent ka sellele on pangad eitava vastuse andnud.

„Kotti nurka mitte kuidagi ei tohi?“

Ärimees Alter oli kohtumistest julgust saanud ja küsis: „Kotti nurka mitte kuidagi ei tohi?“ Ta küsis juurde, et kas siis rikkaid inimesi pole, kes hädas välja aitaks. „Eriti pole, jah. No, kott poleks paha,“ vastas Kallo naerdes kamraadile.

Ja siis kasutas Alter meeleheitel keskerakondlase häda ära ja valetas: „Miks ma räägin? Sellepärast, et mul toimub, esmaspäeval kohtumine, laekuriga, Ühtse Venemaa, seesamune, pealaekuriga.“ Kallo jäi nõusse, mehed rääkisid läbi, kuidas seda teha ja kuidas peaks käima teenele vastamine. Edgar Savisaar pakub välja, et raha saab liigutada läbi erakonna MTÜ-de, mis tegelevad loengute, konsultatsioonide ja muudega. Alter märkis kohe, et eks see rahaliigutamine on muidugi keeruline, kuna partei on jälgimise all ja kedagi löögi alla seada ei saa. Ta jutustas, et omal ajal proovis ta katse Keskerakonnaga tegeleda ja pärast head sõbrad kapost helistasid: „Stanislav, ära tegele jamaga! Ära roni sinna, kuhu pole vaja!“

Tegelikkuses mängisid Alter ja Tarassov keskerakondlastega. Aasta tagasi toimunud ülekuulamisel tunnistas Männiku Auto OÜ juht Alter, et mehed vestlesid Savisaare ja Kalloga vaid seetõttu, et töötu Tarassov tahtis erakonna leivale saada. Seda, kuidas Tarassov erakonna rahahädast teadis, Alter ei teadnud, ent ta lisas, et Keskerakonnal olevat pidevalt raha vaja. Alter meenutas, et kui Savisaar oli vaikiv vestluskaaslane, kes noogutas vaid peaga, oli Kallo aktiivsem läbirääkija.

Alter ajas erakonnale kärbseid pähe

Alter tunnistas, et tegelikkuses polnud tal võimalik erakonda aidata, ent Tarassovi aitamiseks ütles ta, et tunneb Ühtse Venemaa peamist laekurit ja tal on võimalik küsida toetust Keskerakonnale. „Tegelikkuses ma Ühtse Venemaa pealaekurit ei tunne, tean küll mõningaid selle partei liikmeid, kuna töötan Venemaal, kuid mitte neid, kes rahaga kokku puutuvad. Tegelikkuses ei esitanud ma kellelegi palvet Keskerakonda rahaliselt toetada,“ tunnistas Alter. Ta lisas, et kuna kogu kohtumisest jäi kõlama, et Keskerakonnal on väga raha vaja ja neil endil pole seda kusagilt võtta, siis läks käiku hädavale.

Muu hulgas avaldas Edgar Savisaar Tarassovile kahtlust, kas Alterit saab ikka usaldada. Tarassov kinnitas Savisaarele, et usaldus on 100%, isegi 1% ära võtta ei saa.

Raha teemal kohtusid mehed veel mõned korrad. Nädala möödudes andis Alter teada, et Ühtse Venemaa toetust ei saa.

Suures rahahädas tahtis Keskerakond maha müüa isegi Tallinna Linnahalli, ent Vene ärimehed sellisesse projekti investeerida ei soovinud.

Pärast ilmunud lugusid saatis Kalev Kallo Keskerakonna pressiesindaja vahendusel kommentaari, milles märkis, et Tarassov olevat ise Kalloga aktiivselt kontakti otsinud, pakkudes panga kaudu erakonnale ametliku laenu võimalust.

Kallo viitas, et kuna Keskerakonnal tol hetkel oli huvi, siis toimusid ka kohtumised. "Vestluste käigus võidi tõepoolest arutada ka erinevaid mittetulundusühingute variante, nagu Postimehes kirjas. Tarassovi poolne pealekäimine muutus aga üha pealetükkivamaks ning kummalisemaks, mistõttu vältisin edaspidi temaga kohtumisi ning lõpuks teatasin kategooriliselt, et ei soovi tema vahendusel mingeid asju ajada," teatas Kallo.

Tema hinnangul võis olla tegemist pahatahtlike kavatsustega või provokatsiooniga millest ta keeldus. "Kindlasti ei pea me õigeks kohtumaterjalide valikulist avaldamist meedias, kohtumaterjalide arutamise koht on ikkagi kohtus," rõhutas Kallo teates.