Uurimustöös leiti, et sagedased „juuksuritööd" allkorrusel avavad kolm kuni neli korda suurema riski sugulisel teel levivate haigustega nakatumiseks. Paljaks aetud intiimpiirkond pidavat kõige sagedamini oluliselt suuremal määral haigestuma herpesesse, papilloomviirusesse (HPV) ning süüfilisse.

Uurimusrühma juht Charles Osterberg ütleb, et suurem risk puudutab just neid, kes väga sageli oma intiimpiirkonna karvadest puhtaks ajavad.

Intiimpiirkonna raseerimine on muutunud aina populaarsemaks nii naiste kui meeste hulgas, kuna ootus keha puhtusele ja atraktiivsusele on selles osas viimastel aastatel muutunud. Mitmete mõjude, ennekõike pornograafia toel peetakse raseeritud kubet aina enam puhtuse sümboliks.

Uuringus läbi viidud testide tulemused näitasid, et kolm neljast osalejast (74 protsenti) on vähemalt korra oma kubemekarvu raseerinud. Vastajate seas oli rohkem naispügajaid (84 protsenti) kui mehi (66 protsenti).

Kõikide katsealuste hulgas oli koguni 17 protsenti (pea viiendik) neid, keda võiks nimetada lausa ekstreempügajateks - need katsealused lasevad oma keha keskosa karvutuks tõmmata keskmiselt rohkem kui 11 korda aastas (siin peeti silmas täpsemini vahatamist).

Igapäevased raseerijad moodustasid kogu uurimisgrupist 22 protsenti. Iga kümnes liigitus korraga mõlemasse kategooriasse ehk siis raseeris sageli ning vahatas ka tihedalt.

Nn ekstremistidel on uuringu läbiviijate sõnul kõige suurem riskiprotsent haigestuda seksuaalsel teel levivatesse haigustesse. Uurijad spekuleerisid, et infektsioonide levimise põhjuseks võivad olla kahjustatud nahk, sisselõiked, üldine naha kaitsevõime nõrgenemine raseerimise ja vahatamise tulemusel jms.

Ka teine uurimisrühmaga seotud arst doktor Dennis Fortenberry nentis, et naha pidev karvadest eemaldamine rikub naha kaitsekihti ning teeb selle vastuvõtlikumaks kõiksugustele (mitte ainult sugulisel teel levivatele) viirustele ja nakkustele.

Teisalt võib seos sugulisel teel levivate haiguste ja raseerimise vahel seisneda ka selles, et inimesed, kes enda intiimpiirkonnalt sagedamini karvu eemaldavad, seksivad ka rohkem ning on seetõttu avatud rohkematele riskidele.

Üleüldises vaatluses nähti, et oma alumise korruse eest erilist hoolt kandvad inimesed on sageli nooremapoolsed ning elavad keskmisest värvikamat seksuaalelu.

On aga ka üks pluss, mida karvade eemaldamine neile teiste ees annab. Sellega väheneb igasugune kubemetäide ja sarnaste parasiitide levik. Inimesed, kes end kunagi ei raseeri, on sellele ohule kaks korda suurema tõenäosusega avatud.

Uuring avaldati 5. detsembril teadusajakirjas Sexually Transmitted Infection.