Euroopa kaubanduskoda Hiinas kinnitas, et piirangud maksete sooritamisel, mille Euroopa ettevõtted Hiinas silmitsi seisavad, häirivad normaalset äritegevust.

Kaubanduskoja andmetel on ühel Šanghais asuval ettevõttel takerdunud mitmesaja miljoni jüaani suurune dividendimakse, aga teisele Kagu-Hiinas asuvale ettevõttele teatati eelmisel nädalal, et tema 900 miljoni jüaani mahus makse heakskiitmine võtab veel aega.

Kolmas firma peab esitama kahe miljardi jüaani dividendideks maksmiseks detailse väljamakse plaani. Seda nõuet nimetas kaubanduskoda ebaharilikuks.

Hiinast raha väljavoolu raskendavad meetmed rakendusid 28.novembril eesmärgiga suurendada Hiina valuutareserve. Kapitali pretsedenditu väljavool on riigi rahvusvaluuta jüaani kurssi USA dollari suhtes langetanud ligi 6% ning sellest aastast tõotab tulla ajaloo halvim.

Hiina on valuuta nõrgenemise tasakaalustamiseks müünud oma valuutareservidest dollareid, nii et oktoobri lõpus oli reservide maht 3,12 triljonit dollarit ehk madalaim alates 2011. aasta märtsist.