Selgitab maksu- ja tollipoliitika asekantsler Dmitri Jegorov:

Kui ema on kodune, aga on näiteks maksnud samal aastal, mil ta kodune oli (ehk ilma maksustatava tuluta), koolituskulu või eluasemelaenu intresse, siis ema saaks küll esitada tuludeklaratsiooni, aga tal pole tulu, millest neid mahaarvamisi teha. Seega jäävad need soodustused temal endal kasutamata. Kui tegemist on registreeritud abieluga, saab ta edaspidi kulusid n-ö üle anda oma abikaasale.

Kui viimasel on tulu, millest kulusid maha arvata, arvabki ta neid maha juba oma deklaratsioonis ja nii säilib maksusoodustuste ühine deklareerimine.

Selleks tuleb sarnaselt senisele ühisdeklareerimise loogikale kahe abikaasa tuludeklaratsiooni omavahel infotehnoloogiliselt üheks siduda. Kuidas see e-maksuametis tehniliselt välja näeb, on veel vara öelda. Oluline on see, et abikaasad saavad tulu puudumise tõttu kasutamata jäävaid maksusoodustusi (intressid, koolituskulud ja laste maksuvaba tulu) üle anda teisele abikaasale, kellel on tulu.

Pensionäridel ei ole mingeid erisusi võrreldes eelmises lõigus toodud näitega. Ainus muudatus pensionäride maksuvaba tulu osas on see, et varem koosnes see kahest maksuvabast miinimumist – tavaline maksuvaba tulu, mis laieneb kõigile, ja täiendav pensioni maksuvabastus. Edaspidi on pensionäridel nagu kõigil teistel üks maksuvaba tulu, mis on senisest kahest summeeritud miinimumist suurem.