Ajakirjas British Media Journal avaldatud teadustöös uuriti 6909 inimest, kelle peal testiti nii nende tundlikkust spargli poolt tekitatud ebameeldiva lõhna tuvastamisel kui ka spargli mõju uriinile, kirjutab News.com.au.

Uuringu ajendiks on küsimus, mis on vaevanud inimkonda pikalt, ent mida on seni peetud liiga tühiseks, et sellele reaalset vastust otsida: miks hakkab mõne inimese uriin pärast spargli söömist lehkama?

Küsimus, mis teadlasi vaevas, oli veidi keerukam: kas mõne inimese uriin lehkab pärast spargli söömist selle pärast, et sparglil on neile mingil põhjusel teistsugune mõju kui teistele, või on teatud hulk inimesi hoopis selle lõhna suhtes eriti tundlikud?

Uuringu järgi tundub, et ilmselt on põhjus pigem lõhnataju tundlikkuses ning ilmselt on selles süüdi geenid. Suur osa inimestest lihtsalt ei tunnegi lõhna, mida spargli söömine uriinis esile kutsub.

Järgmisena plaanivad teadlased välja uurida, miks see nii on: kui sparglis sisaldub hulgaliselt häid toitaineid ja kasulikke vitamiine, siis miks on evolutsiooni tulemusel osal inimestest arenenud välja vastikus selle tulemusel tekkinud lõhna vastu ja osal mitte?