Kullauntsi hind börsil on langenud juba poolteist kuud ühtejutti ning läheneb praegu viimase kümne kuu madalaimale tasemele, kirjutas Bloomberg. Põhjused on USA föderaalreservi agressiivne poliitika ja Donald Trumpi võit presidendivalimistel, märkisid analüütikud agentuurile.

"Kuld on kõvasti kõrvetada saanud," ütles Skybridge Capitali vanemfondijuht Troy Gayeski Bloombergile. Juba juulis kulda investeerijaid hoiatanud Gayeski sõnul on kulla kukkumise taga USA majanduse taastumine ja inflatsiooni stabiliseerumine, mis on tõstnud föderaalreservi tulevaste intressikergituste tõenäosust, mis omakorda viib dollari edasise tugevnemiseni.

Kulla untsi hind kukkus eile 1123 dollari juurde. Täna hind mõnevõrra taastus ja püsib 1135 dollari lähedal untsist. Suvel maksis kullaunts aga üle 1370 dollari.

Viimase viie aasta odavaim oli kuld mullu aasta lõpus, mil unts kulda maksis 1056 dollarit. 2012. aasta algul küündis kullauntsi hind aga pea 1800 dollarini.

Kulla vähikäik on mõjunud ka kullakaevandajate aktsiatele. Näiteks Kanada ettevõtte Barrick Gold aktsia kukkus eile 4,4 protsenti aasta madalaima taseme lähedale. Täna langes Austraalia börsil riigi suurima kullakaevandaja Newcrest Mining aktsia 7,7 protsenti.