Soomes magustatud jookidele, maiustustele ja jäätisele kehtestatud magusamaks täielikult mööda külgi maha ei jooksnud: uuringud näitasid, et kommide, limonaadide ja jäätise tarbimine veidi vähenes, maksu alt välja jäänud küpsiste söömine aga suurenes, kirjutab ERR uudisteportaal.

Tervise- ja heaoluameti vanemteadur Heli Kuusipalo ütles, et paarieurosele kommipakile tõi magusamaks hinnatõusu umbes 12 senti: "See on liiga väike maks, et sellel oleks tarbimisele suurt mõju, aga arvan, et kuna maiustustest nii palju räägiti, siis muutusid lapsevanemad murelikuks, et söömegi liiga palju ja tuleks midagi ette võtta."

Heli Tammivuori Soome toiduainetööstuse liidust selgitas samas, et maksustatud on jäätis ja maiustused, aga suhkrut sisaldavad ka muud tooted, seega tarbitakse nüüd tõenäoliselt rohkem magusaid küpsiseid või ostetakse rohkem kooke ja saiakesi. "Nii et inimesed söövad endiselt suhkrut, aga ostavad lihtsalt rohkem neid tooteid, millel magusamaksu pole," rääkis ta.

Heli Kuusipalo ütles toitumisteadlase vaatenurgast, et kui niisugune maks sisse seada, peaks see lähtuma tervisest: tuleks vaadata, millistel toitudel ja jookidel on tervisele kahjulik mõju ning seejärel mõelda, kuidas suhkrusisaldust mõjutada. See nõuab aga poliitilist tahet.