PrivatBank on Ukraina suurim pank, mille varade suurus moodustab 20 protsenti Ukraina pangandussektori kõigist varadest ehk 53 miljardist dollarist. PrivatBanki probleemiks on olnud tagasi maksmata siselaenud, mis on tekitanud panga raamatupidamisse vähemalt 89 miljardi grivna (3,39 miljardi dollari) suuruse augu, teatas keskpank 13. detsembril. PrivatBank teatas aga, et on keskpanga nõuete täitmiseks rekapitaliseerimisega graafikus, vahendab Kyiv Post.

PrivatBanki omanikud olid oligarhid Igor Kolomoiskõi ja Gennadi Bogoljubov.

Ukraina peaminister Volodõmõr Groisman tühistas eelmisel nädalal planeeritud reisi Brüsselisse, et PrivatBanki juhtumiga tegelda. Keskpank ja Oštšadbank kutsusid töötajad puhkuselt tööle. Keskpanga ja hoiuste garanteerimise fondi töötajad sõitsid pühapäeval PrivatBanki peakorterisse Dnipro linnas, et see ametlikult oma kontrolli alla võtta.

Riigi sekkumise kutsus teadete kohaselt esile PrivatBanki laenuportfell, kus oli 80 protsenti siselaene. Kahtluse alla on seotud Kolomoiskõi tahe ja võime laene tagasi maksta või viia PrivatBanki kapitaliseeritus keskpanga standardite tasemele.

Valitsuse päevakavas esikohale on PrivatBanki probleemi toonud Ukraina sõltuvus rahvusvahelise valuutafondi (IMF) laenudest. Ukrainal on 2017. aastal 3,5 miljardi dollari eest tagasimaksekohustusi, mis on ilma välise toetuseta keeruline. Valitsuse allikate teatel on IMF teinud PrivatBanki probleemi lahendamisest Ukrainale võtmetingimuse järgmise laenuosa saamiseks.

Kolomoiskõi, kes asutas PrivatBanki 1992. aastal, võib olla laenanud iseendale või temaga seotud osapooltele kuni 80 protsenti panga laenuportfellist ega ole enamikku laenudest veel tagasi maksnud, selgub BNE Intellinewsile novembris lekkinud dokumentidest.

PrivatBankil on 20,5 miljonit hoiustajat, kelle hoiuste kogusumma on umbes 11 miljardit dollarit, mis tähendab PrivatBanki turuosa Ukraina 20 suurema panga hulgas on umbes 73 protsenti.

PrivatBanki krahhi ohust sai Kolomoiskõi jaoks alates majanduskriisi algusest poliitilise mõjujõu allikas, ütles poliitikaanalüütik Vitali Bala. Dnipro oligarh ähvardas panga maksevõimetusega, et takistada valitsust vastu võtmast seadusi, mis oleksid kahjulikud tema äridele.