Tele2 müügi- ja turundusdirektor Kristjan Seema sõnul oli telefonimüügiturg novembris koolialguse ja jõuluostlemise vahelisele perioodile omaselt väikses langustrendis.

„Kuna aasta suurimad müügiperioodid on august-september ning jõulukuu, siis peab nende vahele jääma vaiksem periood, mil inimesed võtavad ostudega rahulikumalt ja valmistuvad jõuludeks,“ ütles Seema.
GfK statistika järgi müüdi mullu novembris jaeturul samas suurusjärgus telefone (32 600 ühikut), ent neile kulutati ühe miljoni euro võrra vähem.

„Inimeste brändieelistusi analüüsides võib märgata, et jaotus erinevate telefonitootjate vahel on ühtlustumas. Tele2-st uue nutitelefoni soetanud inimesed valisid novembrikuus esimest korda enim Huawei mudeleid, mis on Samsungi kõrval eelistatud telefonitootjana tugevalt pildile tulemas. Huawei osakaal uuena ostetud nutitelefonidest oli 37 ja Samsungil 36 protsenti,“ kommenteeris Seema ja lisas, et ka Apple’i telefonid on aina jõulisemalt turuosa vallutamas ja hoidmas, sest rahalises vääringus kulutasid Tele2 kliendid kolmandiku telefoniostuks kulutatud rahast just iPhone’ide ostuks.

GfK andmetel on võrreldes mullu sama perioodiga tõusnud keskmine telefoni ostuhind turul. Kui mullu oli nutitelefoni hinnaks turul keskmiselt 328 eurot, siis tänavu aasta eelviimasel kuul 340 eurot.

„Seda tõusu mõjutavad peamiselt Apple’i ja Samsungi uute lipulaevade väljatulek sügisperioodil, mida saab järjest suurem hulk eestlasi endale lubada. Samuti tõuseb uute tippmudelite hind igal aastal võrreldes eelkäijatega vastavalt üleüldisele tarbijahinnaindeksi tõusule,“ lausus Seema.

Novembrikuu kümme ostetuimat nutitelefoni Tele2-s:

1. Huawei Y5 II
2. Samsung Galaxy J3 2016
3. Samsung Galaxy J5 2016
4. Huawei P9 Lite
5. Apple iPhone 7
6. Samsung Galaxy S6
7. Apple iPhone 6s
8. Samsung Galaxy S7 Edge
9. Samsung Galaxy A5 2016
10. Apple iPhone SE

Nuputelefonide turg on Seema sõnul jätkuvas langustrendis, eelistatuimate brändide seas on Tele2-s Nokia ja Alcatel. „Järgmistel kuudel me Nokiat topis enam ei näe. Kuna eakate telefonikasutajate seas on nõudlus nuppudega telefonide osas olemas, aga Nokia bränd müüdi hiljuti maha ning hetkel uus omanik telefone ei tooda ega tarni, on Alcatel oma positsiooni turul taastamas,“ lisas ta.

Novembris müüdi Eestis GfK andmetel 26 400 nuti- ja 5700 nuputelefoni. Tahvelarvuteid müüdi jaeturul ligi 3800 tükki väärtuses 940 000 eurot, keskmine tahvli müügihind oli 245 eurot.