„Kas keegi on huvitatud liituma tellimusega beebide hammaste tuleku tablettidega. Need aitavad selle valu vastu ja väga hästi. Meid on need tabletid väga-väga aidanud! Vaatamata sellele, et mulle üritati ''ära panna'', on kogunenud siiski tablettidele mõned soovijad. Et tellimus saaks tehtud, siis oleks vaja veel 3-4 inimest. Ühes purgis on 135 tabletti ja purgi hind tuleks 21 eurot. See sisaldab välismaalt väljasaatmist (tollimaks) pluss Eesti tollimaksu. Vajadusel lisanduks juurde eestisisene postikulu ümmarguselt 3 eurot. Ma ise asun Läänemaal, seega Haapsalust saab käest-kätte," kirjutas üks ema Facebooki grupis.

Postitusele järgnes teiste grupiliikmete pahameeletorm, kelle hinnangul on tegemist täiesti lubamatu müügitööga. Tähelepanu juhiti näiteks sellele, et paljudes riikides on nimetatud toote turustamine keelatud. Näiteks USAs, aga ka Eestis.

Ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Liis Prii selgitas, et kõnealune toode - Hyland's Baby Teething Tablets - on homöopaatiline preparaat, millele kehtivad ravimite nõuded. „Eestis sellel preparaadil müügiluba pole, mistõttu ei või seda Eestis turustada ega reklaamida," edastas Prii.
Eestis sellel preparaadil müügiluba pole, mistõttu ei või seda Eestis turustada ega reklaamida.

Homöopaatilisi preparaate (nagu ka teisi ravimeid) võib eraisik teisele eraisikule saata isiklikuks tarvitamiseks ilma ravimiameti loata kuni viis pakendit, selgitab Prii. „Preparaadi tellimine juriidiliselt isikult, nt välismaisest veebipoest ei ole lubatud. Toll võib keelatud saadetised konfiskeerida. Tuleb silmas pidada, et eraisik ei või homöopaatilisi preparaate tasu eest ega tasuta edasi anda, sest siis ei oleks enam tegemist enda tarbeks tellimisega," täpsustab Prii.

Homöopaatilise preparaadi puhul on toimeaine(te) sisaldus väga väike, sest seda on tugevalt lahjendatud. Seega on peamiseks riskiks toime puudumine, st vajaduse tekkides ravi saamata jäämine, lisas Prii.

„Toote tellijal tuleb arvestada kõigi ebaseadusliku ravimikaubandusega kaasnevate riskidega, sh sellega, et toode ei jõua tellijani, samuti sellega, et tegemist võib olla mittekvaliteetse või toimeta ravimiga," hoiatas Prii. „Tervisemuredega soovitame kindlasti pöörduda arsti poole, kergemate tõbede korral oskab käsimüügiravimeid soovitada ka apteeker."

Toome ära ka vestluse, mis toimus ravimit müünud naise ja teiste grupiliikmete osalusel. Müüja nimi on tähistatud "Tabletimüüjana".