"Tellija (Tartu ülikool - toim.) on teatanud lepingu lõpetamisest põhjusel, et töövõtja on lepingut rikkunud. AS YIT Ehitus nende väidetega ei nõustu. Tellija ei ole teinud lepingu täitmiseks vajalikku koostööd, sh on ignoreerinud tõsiasja, et tellija poolt lepingu täitmiseks üleantud ehitusprojekt ja ehitusluba ei võimalda hoone etappidena avamist (päästesüsteemid ei ole projekteeritud etappidel eraldiseisvatena) ning leping nägi sõnaselgelt ette kasutusloa saamise hoonele 30.09.2017-ks. Töövõtja teavitas tellijat juba ammu, et ehitusprojekti ja lepingut muutmata ei ole osaline avamine võimalik. Samuti viitas töövõtja, et kujunenud olukorras võib olla tellijal huvi korraldada üldse uus hange, et muuta ehitusprojekti jne," selgitas Uuetoa-Tepper ERR-ile.

Vandeadvokaat seletas, et tellija ei ole siiani nõustunud lepingudokumentide vigu tunnistama ning ülikooli kantsler Andres Liinat on vahetult enne lahkumist esitanud avalduse, mis võib tuua kaasa aastaid kestva kohtuvaidluse.

"Seaduse järgi on tellijal alati õigus leping lõpetada, ka siis kui töövõtja ei ole lepingut rikkunud. Kuna tellija on võtnud hoone tagasi enda valdusesse, palganud turvamehed, kes ei lase ehitajaid alates täna hommikust enam tööd tegema, siis loomulikult ei hakka YIT Ehitus AS omakorda turvamehi palkama, et töödega jätkata, seda enam, et tellija peab nagunii kogu lepingutasu praeguste asjaolude järgi töövõtjale välja maksma," rääkis vandeadvokaat.