Bulgaaria, kus õhutemperatuur langes kuni -20 kraadini, keeldus rahuldamast Kreeka ja Türgi erakorralist abipalvet, ütles Bulgaaria energeetikaminister Temenuzhka Petkova. Rumeenia keeras kaks päeva tagasi kinni Bulgaariale elektri müügi ja Kreeka ise peatas kolmapäeva keskpäevast elektriekspordi Bulgaariasse.

„Saime informatsiooni, et meie naabrid piiravad naabritele elektrieksporti,“ ütles Petkova. „Kui meie ei saa naabritelt kavas olnud importelektrit, siis peame olukorda analüüsima ja võib-olla peatama ekspordi.“

Horvaatiast Türgini on terve nädala jätkumas tavapärasest külmem ilm, prognoosis MDA ilmateenistus. Piirkonna elektripuudust süvendas Rumeenia Cernavoda-1 tuumareaktori tegevuse peatamine, kui kõrgepingeliin sai 6. jaanuaril kannatada.

Üle Euroopa on külm ilm tõstnud elektri hinda. Prantsusmaa tuleva nädalal elektrihind tõusis teisipäeval 99 protsenti ja Slovakkia järgmise päeva elektrihind tõusis kõrgeimale tasemele alates 2008. aasta detsembrist.

Kreeka energeetikaminister George Stathakis kutsus teisipäevaks kokku erakorralise olukorra istungi, et koordineerida elektri- ja maagaasi tarbijate katkematut varustamist riigis, kus valitsevad ekstreemsed olud. Ministeerium palus tarbijatel piirata mittehädavajalikku elektri ja maagaasi tarbimist kella 18st kuni südaööni.