"Mult võeti kaheks kuuks politsei poolt autojuhi load ära. Pärast karistusaja lõppu selgus maanteeametis, et mul on kohustus teha ka järelkoolitus," kirjutas lugeja ning lisas, et kui ta load maanteeametile tagastas, ei maininud keegi, et tal selline kohustus on.

"Samuti ei olnud üheski mulle saadetud paberis mainitud kuskil kas või poole sõnaga seda, et ma peaksin selle järelkoolituse läbima. Kontrolli mõttes helistasin ka karistusaja algul maanteeametisse ja seal selgitati mulle pikalt ja laialt, et kuna mul peatati juhtimisõigus, ei ole mul kohustust järelkoolitust läbida," rääkis ta.

"Kas ma tõesti pean nüüd läbima järelkoolituse ja uuesti tegema ARKi eksamid?"

Vastab Jekaterina Beljajeva, maanteeameti eksamiosakonna peaspetsialist:

Liiklusseaduse § 106 lõikest 6 tulenevalt, kui esmase juhiloa omajal on mootorsõiduki juhtimisõigus karistuseks ära võetud, tunnistatakse tema mootorsõiduki juhtimisõigus ja talle väljastatud esmane juhiluba kehtetuks.

Mootorsõiduki juhtimisõigust ja uut esmast juhiluba võib isik taotleda pärast järelkoolituse läbimist ning liiklusteooria- ja sõidueksami edukat sooritamist. Juhiloa loovutamisel büroos peab isik kinnitama juhiloa loovutamist oma allkirjaga juhiloa loovutamise lehel, millest üks osa jääb büroosse juhiloa juurde ning teine osa antakse isikule kätte.

Esmase juhiloa loovutamise lehel on kirjas, et isik peab läbima vastava järelkoolituse ning pärast seda sooritama liiklusteooria- ja sõidueksami. Esmase juhiloa loovutamise leht on olemas ka maanteeameti kodulehel."