"Madala investeerimisaktiivsuse tõttu laenavad ettevõtted suhteliselt vähe," kommenteeris Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar.

Raudsaare sõnul on välismaalt laenamine kahanenud, Eestist laenamine aga kasvanud. Eestis tegutsevatelt pankadelt võetud laenude jääk suurenes kolmanda kvartali lõpuks ligi viis protsenti võrreldes aasta varasemaga. Välismaalt kaasatud laenude ja seal emiteeritud võlakirjade maht vähenes samal ajal ligi seitse protsenti.

"Kodumaiste pangalaenude osakaal suurenes muu hulgas tänu paranenud laenutingimustele," märkis Raudsaar. "Tegevusaladel, kus laenatakse peamiselt välismaalt (eelkőige energeetika ja veondus), on viimastel aastatel vähem investeeringuid tehtud ja laene võetud. Seetõttu on vähenenud ka laenude võtmine välismaalt. Lisaks vähendati suures mahus grupisiseseid lühiajalisi laenukohustusi."

Ettevõtete likviidsusnäitajad ja omakapitali tase on Raudsaare sõnul viimase kümnendi kõrgeimad. "Väikesed põhivarainvesteeringud on võimaldanud ettevõtetel vabanenud raha kasutada likviidse vara suurendamiseks," ütles ta.

Ettevõtete likviidsusnäitajad paranesid Eesti Panga teatel ka lühiajaliste võlakohustuste kahanemise tõttu. Vähenenud kasumi ja suurenenud dividendimaksete tõttu kasvab ettevõtete omakapital varasemast aeglasemalt.