Kortermajades vahetab Telia Eesti vajadusel kaablid välja oma kuludega ning eelistatud lahendus on optilise kaabli igasse korterisse viimine, rääkis raadiosaates Telia Eesti võrgu ja infrastruktuuri arenduse allüksuse juht Toivo Praakel.

Eramajade puhul läheb käiku aga kaks tehnoloogiat, mida Telia erinevates piirkondades pakkuma hakkab.

Esimene variant on see, et ADSL asendatakse uuema tehnoloogiaga nimega VDSL ja see tähendab, et internetiühendus käib mööda praeguseid vaskkaableid edasi, maksimaalne kiirus tõuseb 100 Mbps juurde nii alla- kui üleslaadimise puhul ning majas sees mingeid kaableid vahetama ei pea. Sel juhul ei pea klient tehnoloogiavahetuse eest midagi maksma, aga võimalik, et tal tuleb välja vahetada modem ja võimalik, et sõltuvalt lepingust see siiski midagi maksab.

Teine variant on see, et ADSL asendatakse optilise kaabliga, vanad vaskkaablid muutuvad kasutuks ning optiline kaabel tuleb tuua tuppa. Sellisel juhul peab klient selle osaliselt ise kinni maksma.

Möödunud aasta lõpuks oli Telial suurusjärgus 240 000 lairiba interneti klienti, kellest ADSL-il põhinevaid lahendusi kasutab ca 90 000 klienti. Aastaks 2020 on plaan need kliendid viia üle kas optilisele kaablile, vaseühendusel põhinevatele tehnoloogiatele VDSL2+ ja G. Fast või siis raadiosidel põhinevale tehnoloogiale F4G.

Selleks ajaks võiks Telia lairibaklientide jaotus olla umbes selline, et 50% klientidest kasutab optikat, 40% VDSL2 ja G.Fast tehnoloogiaid ning 10% F4G lahendust. See, millist lahendust konkreetses piirkonnas kasutama hakatakse, sõltub nii piirkonna rahvastiku tihedusest kui ka seal asuvatest praegustest ühendustest.

Refereeritud artikli täisteksti loe Geeniusest.