Eestis pakuvad pakiautomaatide teenust kolm kullerfirmat: Itella Smartpost, Omniva ja eelmise aasta teises pooles turule tulnud DPD.

Saatsime Tallinnast Pärnu ja Põlva poole teele kokku kuus valget ümbrikku, et välja selgitada, millise pakiautomaadi kaudu tasub pakki ühest Eesti otsast teise saata, kui kiirus on oluline.

Pakid panime teele 4. jaanuari õhtul kella 21 paiku Tallinna kesklinnas asuvatest punktidest. Automaate kasutades torkas silma, et kõige viimasena turule ilmunud DPD-l on ühtlasi kõige moodsam süsteem ja ka pangaterminali kaardimakse toimib kiiremini kui näiteks Omniva automaadis. Paki saatmiseks vajaminevaid üksikasju on aga oluliselt rohkem.

Itella automaat soovib teada ainult saaja telefoninumbrit ja sihtkohta, kuid DPD on ainus, kus tuleb sisestada ka saaja nimi. Nime toksimine võtab küll pisut aega, kuid ühtlasi tundub see kindlam viis kellelegi pakki saata. Ent nagu hiljem selgub, ei ole nimest suurt kasu, kui teenus ise alt veab.

Kui Omniva ja Itellaga jõudsid pakid nii Tallinnast Pärnusse ja Põlvasse kui neist Eestimaa nurkadest tagasi pealinna üpris kiirelt ja prbleemivabalt, läks üks õnnetu DPD pakk vahepeal kaotsi. Üks varahommikune kuller oli segadusse sattunud ja lükkas Põlvasse teel olnud ümbriku kapi kinni tagasi, mistõttu üks ümbrikkudest istus Viru bussiterminali pakiautomaadi kapis kinni üle nädala.

Kokkuvõttes saab lahingu võitjaks lugeda Omniva, millega jõuab pakk kõige kiiremini kohale ning teenus on lihtne ja loogiline.

TULEMUSED

1. Omniva

S-suuruses paki saatmise hind: 2,89 €

Keskmine paki kohalejõudmise aeg: 1 päev, 2 h, 5 min

2. Itella Smartpost

XS-suuruses paki saatmise hind: 2,59 €

Keskmine paki kohalejõudmise aeg: 1 päev, 13 h, 48 min

3. DPD

XS-suuruses paki saatmise hind: 2,15 €

Keskmine paki kohalejõudmise aeg: 5 päeva, 13 h, 44 min