Olgu tegemist töö- või puhkusereisiga, ei tohi me ära unustada, kuidas end ka võõral maal levivate haiguste eest kaitsta ning ka reisilt naastes terve püsida. Ida-Tallinna keskhaigla infektsioonikontrolliarst dr Aleksei Nelovkov annab aga kasulikke soovitusi, mida teha selleks, et enda tervist reisiperioodil kaitsta.

Vaktsineeri! Paljud välisriigid, eriti troopilised, peidavad sageli endas salapäraseid nakkushaigusi. Selleks, et end nende eesti kaitsta, tuleb aegsasti ka vaktsineerida. Terviseamet jälgib pidevalt Maailma Terviseorganisatsiooni seireandmeid nakkushaiguste riskipiirkondade ja nende muutumise kohta ning jagab vastavalt piirkonnale ka vaktsineerimissoovitusi.

Võta kaasa reisiapteek! Paki endale kaasa väike kogus esmaabiravimeid, et vajadusel tervist kiiresti turgutada. Reisiapteegis võiks olla näiteks palavikualandajad, seedimise sümptomaatilised ravimid, valuvaigistid, olenevalt piirkonnast ka malaaria profülaktika ravimid jm.

Muretse putukatõrjevahendid! Aafrikast ja Aasiast sissetoodud malaariajuhte esineb Eestis igal aastal. Selle vältimiseks on vajalik igakülgne malaaria profülaktika, millest olulise osa moodustavad lisaks ravimitele ka putukatõrjevahendid (aerosoolid, määrded, võrgud, elektrilised putukatõrjevahendid jne). Lisaks levitavad sääsed ka selliseid nakkusi nagu Zika viirus, Dengue palavik, Chikungunya viirus ja teised hemorraagilise sündroomiga palavikud, mida õige kaitsega on võimalik ära hoida.

Vali sobilik riietus! Ole teadlik võimalikest ilmastikumuutustest ning ära eelda alati, et soojal maal pole soojasid riideid vaja. Järgi põhimõtet „pigem rohkem kui vähem“. Troopilises metsas matkates peab tundma kohalikku floorat ja faunat ning riietus peaks kaitsma võimalike kokkupuuteriskide eest.

Konsulteeri arstiga! Planeerides puhkust pöördu reisimeditsiini kabineti poole, et teostada vajadusel tervisekontroll ning arutada läbi vaktsineerimise vajadus. Arstilt saate kindlasti küsida ka lisainfot muude ennetusmeetmete kohta.

Järgi hügieeninõudeid! Üks lihtsamaid, kuid olulisimaid tegevusi on hügieenireeglite järgimine. Pese käsi, väldi saastega kokkupuudet ja hoolitse hügieeni eest ning oledki oma tervise heaks juba suure heateo teinud. Kaasa võib võtta ühekordseid alkoholilahusega immutatud salvrätikud või antiseptikumi, et õigel ajal oleks alati võimalus käsi desinfitseerida!

Söö usaldusväärsetes kohtades! Söögikohta valides usalda restorane, mitte tänavatel müüdavat toitu – sellega väldite võimalikke seedimisega seotud probleeme ja võimalikku soolenakkust. Jookides sisalduvad jääkuubikud võivad samuti ohtlikke baktereid sisaldada.