Eestis ostavad 41% alkoholist turistid ning väga suure osa neist moodustavad soomlased. Täna on meie naabrid tõsiselt arutamas võimalust, mis võib meie alkomüügile suure hoobi anda. Pealtnäha ei ole muudatus oluline - kui seni ei ole super- ja hüpermarketites tohtinud müüa üle 4,6-protsendilist alkoholi, siis nüüd võidakse sinna lubada ka kuni 5,5-protsendiline kraam. Mis siis?

Seni on kangema õlle müük olnud vaid Soome riikliku alkoholimonopol Alko pärusmaa. See on tähendanud ka suurt juurdehindlust.

Nii võib kangema õlle hind Soomes suureneda isegi kuni 40%, mis tähendab kindlasti vähenevat müüki nii laevadel kui ka Eestis. Kusjuures Soomes tehtud selleteemaline uuring sai tehtud veel enne, kui Eesti tuli välja plaaniga tõsta suvel lahjema alkoholi aktsiisi 70%.

„Jõulude paiku mulle Soomest helistati ja nad olid nii rõõmsad. Neile tähendab see ju lisaraha," ütles Josing.

Sealsest uuringust tuli välja, et Eestisse tuldaks kangema õlle järele 51% vähem. Kange alkoholi osas midagi ei muutuks, see võib isegi kasvutrendi näidata. Kokku aga väheneks siinne alkoturism Soomest 27%. Seda siis enne 70-protsendilist aktsiisitõusu.