Päästeameti soovituse kohaselt ehk vähemalt korra kuus kontrollib suitsuandurit ainult 47 protsenti vastanuist. "Küsitlusele vastanud 224 inimesest kontrollib suitsuandurit korra kuus 89 inimest, veelgi sagedamini ehk korra nädalas või paari nädala jooksul 15 inimest. Mis näitab, et paljud inimesed endiselt kahjuks ei teadvusta suitsuanduri tähtsust elude ja vara kaitsjana," seletab PZU Kindlustuse varakahjude grupijuht Marge Habakukk.

Murettekitavalt paljud ehk ligi viiendik vastanuist tunnistasid, et ei kontrolli suitsuanduri korrasolekut üldse või teevad seda väga harva – vaid juhul, kui see meelde tuleb. "Võrdlemisi paljud kontrollivad suitsuandurit vaid siis, kui see tuletab piiksumisega meelde, et aeg on patareid vahetada. Kuna anduri patarei kestab kuni aasta, siis seda on ilmselgelt liiga harva. Vastanutest mõned nentisid, et neil pole kodus üldse suitsuandurit," lisab Habakukk.

Korras suitsuandur aitab avastada tulekahju juba varajases faasis, mil on võimalik tuli kontrolli alla saada või õigeaegselt evakueeruda. "Suitsuanduri korrasolekut tuleb kontrollida vähemalt korra kuus, vajutades selle küljes olevat testnuppu ning jälgides, et anduri küljes vilgub punane tuluke. Paar korda aastas tuleb andurit lisaks kas tavalise tolmulapi või -harjaga tolmust puhastada, sest andurisse sattuv tolm võib hakata häireid põhjustama või segada suitsu avastamist," soovitab Habakukk.