"Tarbijateadlikult ning nutikalt masinat soetades ja kasutades on võimalik säästa vett väga olulisel määral. Uuringud näitavad, et sageli on masinaga pesemine veesäästlikum kui käsitsi pesemine," väidab tehnikapoe Expert turundusjuht Joonas Kulli.

"Vee säästmine jääb eriti silma energia- ja veetõhusate mudelite puhul, mis võtavad vett sisse väga säästlikult ja n-ö taaskasutavad seda endas pesuprotsessi vältel. Näiteks on erinevates uuringutes toodud välja, et ühe korra käsitsipesu tarvis võib kuluda isegi kuni 75 liitrit vett, samas kõige veesäästlikumad masinad kasutavad keskmiselt 10-15 liitrit vett pesukorra kohta. See on väga suur vahe, eriti pikema perioodi jooksul," lisab Kulli.

Suuremad nõud aseta tahapoole ja külgedele!

Tema sõnul tasuks võimalikult väikese veekulu saavutamiseks eelistada Energy Star ja kõrge energiamärgistusega (näiteks AA+++) nõudepesumasinaid, sest need võivad kulutada harilikest masinatest kuni poole vähem vett. Vee säästmiseks tuleks eelistada pealtlaetavatele masinatele eestlaetavaid, sest viimased kulutavad vähem vett.

Mõistlik oleks panna masin käima alles siis, kui see on tervenisti täidetud, aga kindlasti ei tohiks toppida sinna liiga palju nõusid. Suuremad nõud tuleks asetada tahapoole ja külgedele.

"Kui suured taldrikud on eespool, siis võivad nad takistada veel pesuainet jagajasse viimast – nii jäävad nõud mustaks ja need tuleb uuesti üle pesta. Oluline on ka nõud enne masinasse asetamist suurematest jäätmetest puhtaks pühkida, kuna need võivad hakata masinat ummistama. Lisaks tuleks mõelda õigele pesuainele, mis peaks olema võimalikult efektiivne vältimaks nõude mustaks jäämist ja seetõttu korduvpesu," seletab Kulli.

Enamik inimesi pole oma masina kasutusjuhendit lugenud

Kui masin on täidetud ja pesuvalmis, tuleks põhjalikult tutvuda masina pakutavate programmidega, mis võimaldavad sageli pesta lühemate tsüklite ja väiksema veekuluga. Uuringud näitavad, et vaid kolmandik inimestest on oma nõudepesumasina kasutusjuhendi läbi lugenud ning ligi 80 protsenti kasutab ainult ühte või kahte programmi.

Pärast pesu on aga veel üks hea nipp, mida võiks meeles pidada: "Selle asemel, et lasta elektrilisel ventilaatoril või kuumusel nõusid kuivatada, ava võimalusel lihtsalt uks. Enamikus masinates on vesi nii kuum, et see aurustub seejärel väga kiiresti. Nii on võimalik säästa isegi kuni 15 protsenti kogu pesuprotsessile kuluvast elektrienergiast," räägib tehnikapoodnik.

Ka keskkonnaamet on juhtinud oma kodulehel tähelepanu sellele, et uued pesu- ja nõudepesumasinad kasutavad vanematest tunduvalt vähem vett ja elektrienergiat.