Kristjan Port kirjutas ERRi teadusportaalis katsest, mille viisid läbi Hollandi teadlased ning millest selgus, et mõned tarbijad maksavad kulutatud elektri hinnast kuni kuus korda enam ebatäpsete mõõtmistulemuste tõttu.

Elektrilevi sõnul oli Hollandi elektriarvestite mõõtetäpsuse test läbi viidud erandlikes oludes, mil võrku oli ühendatud korraga 30 kompaktluminofoorlampi ja 20 LED-lampi.

"Selliselt on koormusolukorda ja elektromagnetilist häiringut imiteeritud äärmuslikul viisil, mis erineb oluliselt tavapärastest tarbimistingimustest. Tasub ka mainida, et Hollandis kasutatakse sealsele võrgule spetsiaalselt väljatöötatud arvesteid," seisis Elektrilevi teates.

Elektrilevi tõi välja, et mainitud uuringus järeldati, et äärmuslikes oludes väljendunud mõõtetäpsuse probleem puudutas 3-faasilisi arvesteid. "Testis välja toodud mõõteanduri tüüpidest kasutatakse Elektrilevi 3-faasilistes arvestites Halli andurit, mis on üks täpsemaid. Isegi äärmuslikes oludes tekkinud mõõtevea puhul jäid mõõdetud kogused tegelikest väiksemateks ehk kliendi kasuks," kinnitas Elektrilevi.

Elektrilevi arvestid on ettevõtte kinnitusel valmistatud ja kontrollitud vastavalt tootestandarditele, mis arvestab ka erinevaid võrgus tekkivaid häireid ja erinevaid koormusolukordi. "Seega ei saa väita, et arvestite mõõtetäpsus oleks lubatavast rohkem mõjutatud tänapäevastest seadmetest, nagu näiteks LED- või luminofoorlambid. 2015. aastal ei esinenud ühelgi laborisse kliendi soovil kontrolli saadetud arvestil mõõteviga," teatas Elektrilevi.