„Rail Balticu rahastamiseks Euroopa ühendamise rahastust sõlmitud lepinguid on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium seni varjanud. Nüüd on lepingutest selgunud, et Lätile käesolevale eelarveperioodil eraldatud rahast ei piisa raudtee ehituse lõpetamiseks isegi Riia linnas. Lepingutest selgub, et lätlased ei plaani raudtee projekteerimist Riiast Eesti suunas enne järgmise eelarveperioodil rahastust, mis avaneks aastal 2022. Sellise ajagraafikuga pole riikidevahelises lepingus sätestatud tähtajaks 2025 raudtee valmimine isegi teoreetiliselt võimalik,“ väidab Priit Humal kodanike ühendusest Avalikult Rail Balticust.

Lepingust pole sätestatud ka raha tagasimaksmise kohtustust, juhul, kui Läti Rail Balticu projektiga Riiast kaugemale ei jõua. Ka riikidevaheline leping ei kohusta Lätit raudteed euroopa rahastuseta Eestini ehitama.

RB leppe allkirjastamise vastane pöördumine on suunatud Jüri Ratasele, kellega kohtumist petisiooni üleandjad seni ootavad.

Ühtlasi annavad kodanikuühendused teada, et kuna valitus pole nende seisukohti ära kuulanud ega arvestanud, toimub 22. aprillil kell 12-15 Tallinnas Vabaduse väljakul meeleavaldus, kus nõutakse praegusel kujul Rail Balticu lepingu ratifitseerimise tühistamist.