Lugeja küsib: Võõrapärase nimega Coop toimetab ka välismaal - olen ise käinud nende kauplustes näiteks Itaalias ja Šveitsis. Kuid postkastist leitud reklaamleht ja koduleht tutvustab poode kui eestimaisi kauplusi aastast 1902. Kas see tähendab, et ka end tutvustades annate tarbijatele eksklikku infot, sest Coop ei ole ju eestimaine?

Selgitab Coop Eesti Keskühistu kommunikatsioonijuht Martin Miido.

Coop Eesti on 100 protsenti eestimaine ja koosneb 19 tarbijaühistust, millest esimene asutati Antslas 1902. aastal. Sarnaselt Eestile on tarbijate ühendused ka mujal Euroopas ja enamus neist kasutab samuti Coopi nime, see tuleb inglisekeelsest sõnast Cooperative, mis tähendab ühistut.

Ühistuid hakati Eestis 115 aastat tagasi asutama sellepärast, et võõrad kaupmehed võtsid kaupadelt suurt vaheltkasu, mille peale ühendasid kohalikud inimesed jõud ja tegid ise oma liikmetele kauplused, et kaupa ise tarnida ja oma liikmetele mõistlikema hindadega müüa.

Tänapäevases kapitalistlikus maailmas ongi seda üsna raske uskuda, aga meil polegi ühtegi suurt omanikku, vaid kõik need 80 000 klientomanikku ongi sõna otseses mõttes nende 19 ühistu omanikud/liikmed ja nendest 19 ühistutust Coop Eesti koosnebki.

Siit tulevad ka omakorda veidi teistsugused tegutsemise põhimõtted konkurentidega võrreldes – näiteks kasum on kaupluste ülevalpidamiseks küll oluline, kuid samas on ka kohalike kogukondade toetamine prioriteet. Võta näiteks kaupluse pidamine väikses asulas – ühtegi Selverit või Rimi väikelinnas ei kohta, kuna see ei tooda neile nii suurt kasumit, samas Coop on just vastupidi esindatud paljudes väikestes piirkondades, sest kaupluse olemasolu on neis piirkondades eluliselt vajalik ja mõnelgi juhul teeme seda teiste (näiteks suuremate) kaupluste kasumi arvelt.

Aga tulles tagasi välismaa Coopide juurde, siis Itaalia Coop koosneb Itaalia ühistutest, Šveitsi Coop Šveitsi ühistutest jne ning nende ühistute omanikud/liikmed/klientomanikud on kõik kohalikud inimesed.

Seega iga riigi Coop kuulub konkreetselt selle riigi ühistutele ehk nende ühistute liikmetele.