• Koosta tööde nimekiri. Enne suure õhinaga remondi kallale asumist tasub istuda laua taha, panna kirja kõik planeeritavad tööd ja otsustada, millised neist tehakse iseseisvalt ja oma jõududega ning milliste puhul on vaja appi kutsuda spetsialistid.
  • Tee ajagraafik. Plaanitavad tööd tasub panna n-ö ajateljele — millised tööd on vaja ette võtta esimeses järjekorras, millised hiljem. Sisetööde puhul on reeglina mõistlik alustada lagede ja seinte ümberehitustest ja viimistlusest ning põrandaga seotud tööd jätta hilisemaks. Nii saab ka ajalises mõttes ülevaate, et millised kulutused tuleb kanda mais ja millised juunis, et eelarvet täpsemalt planeerida.
  • Tee nimekiri vajalikest materjalidest. Iga töö juurde tasub teha omakorda nimekiri toodetest, mida tööde teostamiseks vaja läheb. Kui erinevate tubade remontimisel läheb vaja sarnaseid tooteid, näiteks laevärvi, saab välja selgitada vajaliku koguse erinevates ruumides ja selle korraga soetada — sageli on nii soodsam.
  • Kindlasti tasub listi lisada ka abivahendid/tööriistad ja nende soetamise või rentimisega seotud kulud. Näiteks põranda lihvimiseks vajaliku lihvimismasina rendikulu võib olla märkimisväärne ja sellega tasub algusest peale arvestada. Samuti tasub eelnevalt uurida kohale tellitavate (suuremõõtmeliste) toodete (nt põrandaplaadid, puitmaterjal vms) transpordikulu.
  • Surfa e-poodides. Eelarve tegemisel on abiks ehituspoodide e-poed — nii saab mugavalt diivanilt lahkumata teada vajaliku puitmaterjali, tapeedirulli, värvipurgi või töövahendi ligikaudse hinna. Lisaks saab tooteinfo järgi arvutada, kui palju võiks üht või teist materjali kuluda.
  • Küsi nõu! Pea nõu sõprade ja tuttavatega, kes on hiljuti oma kodus remonditöid teinud. Neil on ehk häid vihjeid, kust vajalikku materjali soodsamalt saab.
  • Kaasa spetsialist. Mida suurem ja keerukam on remondiprojekt, seda mõistlikum on kaasata eelarve koostamise juurde professionaalne töömees või ehitusfirma. Töömeeste ehitusse või remonditegemise kaasamise puhul tasub hinnapakkumisi küsida erinevatelt ettevõtetelt. Nii saad hea ülevaate, milliste summadega võiks keskmiselt arvestada ja kes teeb soovitud töid soodsamalt.
  • Lisa 15%. Kui eelarve koos, lisage sellele veel 15 protsenti ettenägematuteks kuludeks. Kogenud remontijad teavad, et see kulub ikka ära — olgu lisakuluks planeeritust kallim materjalihind, vajadus uute põrandaliistude järele või muud ootamatud tööd.

Remonditöödega kaasnevate kulude finantseerimiseks pakub vajadusel lahendust Bigbank.

Bigbank AS on finantsteenuseid osutav ettevõtja. Enne mis tahes lepingu sõlmimist tutvuge vastava teenuse tingimustega ning vajaduse korral konsulteerige asjatundjaga.

Jaga
Kommentaarid