Marimarta juht Margus Lindsalu ütles tänavu 25. jaanuaril abikaasale, et nüüd külvan kurgid ära, kirjutab Vooremaa.

Külvati kahte sorti: Adam ja Alex. Enne seda otsust olid Lindsalud uurinud pikemaid ilmaprognoose, mis tol ajal üldse mingit tõsist talve ei ennustanud, sõbrapäevaks lubati lausa plusskraade. Reaalsus aga osutus prognoosist tunduvalt karmimaks, sest veebruarikuu teine nädal tõi kuni 20 külmakraadi.

Marimarta reklaami ja ostu-müügi juhataja Janika Lindsalu märkis, et tema abikaasal tuli talvel kurkide ellujäämise nimel palju öid ka kasvuhoones veeta. Nimelt kütavad Lindsalud kasvuhooneid küttepuudega ja üks ahjutäis suurt üle kolme tunni ei kesta.
Õhuniiskus läks nii madalaks, et vahepeal tuli suisa leili visata.

“Külmaga on väga halb iga kolme tunni tagant kodunt kasvuhoonesse tulla,” tunnistas Janika. Nimelt jäätus ka kondensvesi, mis kasvuhoone seinale tekkis, ja kukkus maha. Õhuniiskus läks nii madalaks, et vahepeal tuli kasvuhoones temperatuur kõrgeks ajada ja suisa leili visata.

Kokku istutasid Lindsalud umbes viissada kurgitaime. “Kurk tahab lisavalgust, põrand oli jahe, sest põhjatuul puhus sisse, substraat oli külm ja veel palju kõikvõimalikke hädasid kimbutasid meid,” lisas Janika Lindsalu.

Varajase kurgi kasvatamine nõuab tohutult palju vaeva. “See on väga töömahukas,” lisas naine. Tema kinnitusel peab talvel olema kõik väga täpselt doseeritud ja taimi peab hoolega jälgima. “Suvel paned kurgid kasvuhoonesse ja need kasvavad imehästi,” rääkis ta.

Refereeritud artikli täisteksti loe Vooremaast.