Aasta-aastalt on Eesti inimeste teadlikkus rahaasjadest paranenud. Teame, et võimalusel tuleks säästa, kaupu osta allahindluste ajal ja suuremaid kulutusi tuleks planeerida ette – see võimaldaks tagada teatava tagavara ootamatuteks olukordadeks.

Hoia kuludel-tuludel silma peal


Kogumine on hõlpsam, kui sissetulekutest ja väljaminekutest on ülevaade. Oma palganumbrit teame üldiselt kõik nagu ka päeva, mil palk kontole laekub. Kui aga uurida, kui täpset ülevaadet omatakse väljaminekutest, on vastused juba segasemad. Reeglina ei osata väga kindlat väita, kui palju raha kulub igakuiselt toidule, tööstuskaupadele, riietele või meelelahutusele. Nii võimegi leida end olukorras, kus puudub vastus küsimusele – kuhu see raha kõik läheb?

Õnneks on kulutustest ülevaate saamine üsna lihtne. Tarvitseb vaid otsustada, kuidas kulutused kirja panna. Kellele sobib selleks Excel või Google Docs, nuti-sõpradele on palju rakendusi telefonides. Aga sama hästi sobib ka vana hea kaustik – oluline on kulutused regulaarselt kirja panna – kuust kuusse. Kulutusi jälgides tekib ka arusaam, kust on võimalik säästa.

Sellele vaatamata on elul omad ootamatused varuks – mõni oodatum kui teine. Eneselegi ootamatult võib tekkida vajadus kodu või suvila värskendamiseks. Olgu selleks uued aknad, energiasäästlikum aiatehnika, uus suurem kodumasin või küttesüsteem. Tehnoloogia areneb kiiresti – uued lahendused on energiasäästlikumad ja kvaliteetsemad, tuues pikemas perspektiivis kaasa rahalise säästu. Sellistest võimalustest haaramine on igati nutikas. Kuid siin tekib alati finantseerimise küsimus – kui on sääste, on see kindlasti abiks. Samas on ka mitmeid finantsteenuse pakkujaid, kelle poole pöörduda.

Laenu võttes uuri alati mitmeid pakkujaid


Raha laenamisse tuleb alati suhtuda vastutustundlikult. Laen ei ole tasuta raha – selle kasutamise eest tuleb maksta. Kui laenu kasutamine ja laenuperiood on põhjalikult läbi arvutatud ja kaalutud, võib laenu kasutamine olla vägagi mõistlik lahendus unistuste ja ideede elluviimiseks. Kindlasti tasub enne laenuvõtu otsuse tegemist konsulteerida spetsialistidega, kes on valmis laenutingimusi selgitama.

Laenupakkumist tasub küsida mitmest pangast. Seda ka väikelaenu puhul, kus summad võrreldes kodulaenuga on märkimisväärselt väiksemad. Pakutavad tingimused võivad olla väga erinevad ja pank, mis tegi soodsa kodulaenu pakkumise, ei pruugi sama teha väikelaenu puhul. Pakkumist tasuks küsida ka pankadest, mille klient pole kunagi varem oldud. Pakkumised saadetakse tavaliselt üsna kiiresti – nii saab teha kõige nutikama laenuotsuse.

Kui soovid lähemalt tutvuda Bigbanki poolt pakutavate lahendustega, siis need on leitavad Bigbanki kodulehelt www.bigbank.ee.

Bigbank AS on finantsteenuseid osutav ettevõtja. Enne mis tahes lepingu sõlmimist tutvuge vastava teenuse tingimustega ning vajaduse korral konsulteerige asjatundjaga.

Jaga
Kommentaarid