Suhkruvabad karastusjoogid näivad hea viisina, kuidas endale vahetevahel midagi maitsvat lubada, ilma et peaks muretsema märjukesest saadud kalorite pärast. Ent Bostoni ülikoolis tehtud uuring räägib teist juttu, kirjutab The Independent.

4372 inimese peal läbi viidud uuringust võib teadlaste sõnul järeldada, et tegelikult on magusained meile kahjulikumadki, kuna soodustavad insuldi tekke ja dementsuse riski.

Uurijate sõnul suureneb neil täiskasvanutel, kes joovad ühe purgitäie suhkruvaba limonaadi päevas, risk dementsuse või insuldi tekkeks lausa kolm korda.

Pahategija, mis suhkruvabad joogid niivõrd ebatervislikuks muudab, on magustaja aspartaam, mis on üks levinumaid suhkruasendajaid.

Ja kui arvasid seni, et hoolimata terviseriskidest, mida aspartaamiga magustatud limonaadide joomine endaga kaasa toob, aitavad suhkruasendajad siiski kaalu langetada, oled ka sellest valesti aru saanud.

Aasta alguses avaldas Londoni ülikool Imperial College uuringu tulemused, mille järgi ei aita suhkruvabad joogid inimestel tegelikult alla võtta: suhkruasendajad tekitavad hoopis suurema isu päris suhkru järele, mis tähendab, et tarbid kokkuvõttes ikkagi rohkem magusat kui muidu.