RMK andis Laidevahe looduskaitsealal Poka lahe ja Laidevahe lahe vahelisel alal rendile puiskarjamaa, kus on enne karjatamist vaja hõrendada puu- ja põõsarinnet, et tagada rohukasvuks vajalikud valgustingimused, kirjutab ajaleht Saarte Hääl. Tegemist oli aastakümneid hooldamata poolloodusliku kooslusega ning lehtpuupuistu oli tihenenud ja muutunud väga varjuliseks, rohukamar oli kadunud.

Kevadel selgus aga, et varjulise ja niiske lehtpuumetsa aluse ala on vallutanud kolmanda kategooria kaitsealune liik karulauk, millele puistu harvendamine ei sobi. “Nii suurt karulaugu kasvuala ma varem kohanud ei ole,” sõnas Animägi ning lisas, et suurem osa alast on karulauguga kaetud lausaliselt ja GPS-iga ringi peale tehes sai ta kasvukoha pindalaks 16 hektarit.

Keskkonnaameti pressiesindaja Sille Aderi sõnul saab esmase hinnanguna öelda, et III kaitsekategooriasse kuuluva karulaugu sellisel hulgal esinemine Saaremaal on haruldane: “Uue info valguses analüüsime, kuidas oleks kõige arukam antud alal edasi toimetada,” ütles Ader.