Televaataja saatis ETV saatele „Novaator“ küsimuse, kas suurem mari on parem, pidades silmas suviseid maasikaid. Novaator küsis Eesti maaülikooli emeriitprofessor Anne Luigelt, kas suuremad maasikad ja tomatid on paremad kui väiksemad.

„See on naljakas küsimus, sest marjad on igal juhul, kas nad on suured või väikesed, head ja kasulikud meie organismile,“ ütles Anne Luik.

„Aga kus on tulnud erinevusi välja, on just antioksüdatiivsetes ühendites, mis on siis fenoolsed ühendid ja antotsüaniinid, ja selles osas on tulnud erinevuse välja mitmetel marjadel, ja ka tomatil ning õunal,“ märkis Luik.

Need aga kõik sõltuvad veel väga paljudest teguritest, näiteks sordist ja kasvutingimustest.

„Ei saa päriselt öelda, et suuremad oleksid halvemad kui väiksemad, sest alati me ostame ja valime tavaliselt suuremaid ja ilusamaid. See tundub, et ta on kindlasti maitsvam.“

Tomatitega on aga nii, et näiteks just kirsstomatid on antioksüdatiivsuse seisukohalt paremad kui tavalise suurusega tomatid. „Sest seal ilmselt ongi ka see, et vilja suurus ja siis need teatavate ühendite suurus, need on omavahel kuidagi niimoodi korrelatsioonis.“