Turvalisusele ja ohutusele tuleb tähelepanu pöörata seepärast, et asjadele uut elu andes või käepärastest asjadest midagi sootuks uut ehitades, kasutatakse materjali või esemeid algsest hoopis erineval eesmärgil. Klaasidest ja vaasidest võivad saada lambikuplid, vanast gaasiballoonist grill, kilest saun – nutikad eestlased on suutnud isegi kitarrist laelambi teha!

Kõik need vahvad ideed vajavad aga veendumist, et lahendused on turvalised. Et isetehtud laelamp ei kuku alla, elektrisüsteemis pole lühiseid ja improviseeritud saunas on ohutu leili võtta. Turvalisus on seda olulisem, kui mängus on elekter ja tuli, samuti kui nutikused on rasked ja võivad liikuma pääsedes tõsist kahju põhjustada.

Elektrit kasutavates seadeldistes tuleb kindlasti veenduda, et poleks ohtu lühisteks ega lahtisi kontakte. Tasub veenduda, et “leiutist” kasutades ei ole näiteks lastel võimalik sealt elektrilööki saada. Kehvad kontaktid või muul moel “põlve otsas” tehtud lahendused toovad kaasa lühise ohu – just lühistest saab alguse suur osa põlengutest.

Eestlastele meeldib ise grille meisterdada. Materjaliks kuluvad ära vanad ämbrid, malmist hiigelnõud või vanad gaasiballoonid. Grilli tehes tasub olla ohutuse suhtes eriliselt tähelepanelik – tulease peab olema materjalist, mis ei põle läbi ning kust leegid ja hõõguvad söed välja ei pääse. Kasutatavad materjalid ei tohi olla mürgised või plahvatusohtlikud.

Grillimisel tuleb veenduda, et vajadusel saaks tuld kiiresti kustutada. Grilli lähedal tasub hoida pulberkustutit, anumat veega või ka kasti liivaga. Samuti on omal kohal tulekustutusvaip ja viimases hädas ka improviseeritud kustutusvahendid nagu riided, muld või muu, mis aitaks kiiresti ohtu likvideerida.

Isetegemine ja taaskasutamine on jätkuvalt populaarsed ning nii võibki saada vanast uksest stiilne voodipäis, vanadest veinipudelitest eriline valgusti või aegu näinud pajast stiilne grill. Võimalusi on sadu kui mitte tuhandeid. Ja kui võimalike ohtudega juba meisterdamise käigus arvestada, on kindlam, et isetegemise-projektist on rohkem rõõmu kui muret.

-----------

Nutikate ideede teostamisega kaasnevate kulude finantseerimiseks pakub vajadusel lahendust Bigbank.

Bigbank AS on finantsteenuseid osutav ettevõtja. Enne mis tahes lepingu sõlmimist tutvuge vastava teenuse tingimustega ning vajaduse korral konsulteerige asjatundjaga.

Jaga
Kommentaarid