Konkreetse kliendi hinda mõjutab suurel määral ka tema liiklus- käitumine.
Kaido Naarits
ERGO riskijuhi Kaido Naaritsa selgitusel on liikluskindlustuse hinnatõus seltside poolt loogiline samm.

"Väljamaksed on kasvanud oluliselt kiiremini kui hinnad ning seltsid on juba mitmeid aastaid katnud vahet teiste kindlustusliikide arvelt. See aga ei ole jätkusuutlik," hindab Naarits.

Tema sõnul on näiteks remonditööde hinnad kasvanud, inimeste palgad suurenenud ja seetõttu on ka sissetuleku põhised väljamaksed kannatanutele kasvanud. "Konkreetse kliendi hinda mõjutab suurel määral ka tema liikluskäitumine. Seltsid viivad iga aastaga oma hinnastamist ka täpsemaks, seega suurema riskiga klientidel on hinnamuutus oluliselt tuntavam," lisas Naarits.

PZU sõidukikindlustuse tootejuhi Claude Kaasiku sõnul on liikluskindlustuse turu tulemus käesoleva aasta esimese kvartali seisuga negatiivne. "See tähendab, et kahjuhüvitiste maht ja kindlustusseltside tegevuskulud ületavad kogutud kindlustusmakseid. See on esmane põhjus, miks liikluskindlustuse hinnad tõusevad. Portfelli analüüs on pidev protsess ning vastavalt vajadusele tehakse hinnakorrektsioone," selgitas Kaasik.

Salva Kindlustuse kindlustusdirektor Urmas Kivirüüt ütleb, et kogu Eesti liikluskindlustuse turg oli 2016. aastal kahjumis 9,7 miljoni euroga, mis tähendab, et iga kogutud 1 euro kohta maksid kindlustusseltsid kahjudeks ja tegevuskuludeks 1,15 eurot.

"Selline olukord ei ole arusaadavalt jätkusuutlik ning seetõttu korrigeerisid seltsid ka hindu. Liikluskindlustuse hind sõltub paljudest komponentidest, millest olulisemad sõiduautode puhul on kliendi kahjuajalugu, sõiduki võimsus, kliendi vanus ja elukoht," selgitas Kivirüüt.

"Sellest tulenevalt peab iga konkreetse hinnamuutuse arvutamiseks sisestama täpsed andmed ning keeruline on öelda kui palju oli täpselt kogu hinnamuutus portfellis. Salva Kindlustus korrigeeris oma hindu viimati selle aasta märtsis ja oli nii hinnalangetusi kui ka hinnatõuse lähtuvalt viimaste aastate kahjustatistikast," lisas Kivirüüt.

Ifi liikluskindlustuse tootejuhi Reet Veilbergi sõnul on liikluskindlustuse hinnatõusu põhjuseid kaks.

"Rahasumma, mis on vajalik ühe keskmise liikluskahju hüvitamiseks on suurenenud ja liiklustiheduse suurenemine on toonud kaasa kahjude kasvu. If Kindlustus korrigeeris samadel põhjustel hindasid juba eelmisel aastal. Kliendid, kellel on uue poliisi ostmise aeg tänaseks kätte jõudnud, kogevad seda hinnaerinevust nüüd," selgitas Veilberg.

Kallinevad sõidukite remondikulud ja liiklusõnnetustega kaasnevate isikukahjudega kulud.
Reet Veilberg
Tema sõnul on veel oluliselt hinda mõjutavaks teguriks remondikulude tõus. "Kallinevad sõidukite remondikulud ja liiklusõnnetustega kaasnevate isikukahjudega kulud. Näiteks, kui inimesed liiklusõnnetuses üliraskelt viga saavad ja vajavad pidevat ravi aastaid, vahel ka edasise elu lõpuni, siis ka need ravikulud kuuluvad hüvitamisele liikluskindlustuse alt ja avaldavad märkimisväärset mõju kindlustuse hinnale," kommenteeris Veilberg.

Hea lugeja, anna meile teada, kes on sinu kindlustusfirma ning kui palju on sinu liikluskindlustuse maksed tõusnud aadressil kasulik@delfi.ee.