Kaheksandat korda toimuvast rahvusvahelisest ArtVilnius messist võtavad osa ligi 60 galeriid ja kunstiinstitutsiooni kahekümnest erinevast Euroopa riigist. Selle aasta messi fookuses on videokunst ning Saksamaalt tuuakse kohale valik töid Euroopa kõige vanema videokunstile pühendunud festivali Videonale kollektsioonist. Messi korraldab Leedu kunstigaleriide assotsiatsioon Diana Stomienė eestvedamisel.

Okapi Galerii osaleb ArtVilnius messil teist korda ning esitleb seekord foto- ja metallikunstnike ühisprojekti “M_M_M_M Projekt”. Fotograaf Temuri Hvingija ning metallikunstnike Rait Siska ja Risto Tali projekti raames valminud teosed on loodud autoritehnikas, mis kasutavad ära fotograafia, metallikunsti ja heli kui väljendusvahendite võimalusi. Külalisesinejana teeb messil projekti raames etteaste performance ja helikunstnik Erik Alalooga.

Esmakordselt võtab messist osa kaasaegse kunsti keskkond Noar ning esitleb ArtVilniuse Baltikumi Noore Kunstniku Auhinna 2016 võitnud Juhan Soometsa interaktiivset heliinstallatsiooni “Kunstnike tuba”. Teost saab näha ka Tallinn Art Weeki raames 17. juunil Vabaduse väljakul toimuval näitusel.

Eesti Fotokunstnike Ühendus (Foku) toob messile fotokunstnike Tanja Muravskaja ja varalahkunud Anna-Stina Treumundi teosed. Kuulekuse, distsipliini ja viisakuse mõistetest lähtuv kureeritud kaksikväljapanek vaatleb seaduskuuleka ja meile loomupärase käitumise omavahelisi suhteid. Tanja Muravskaja teosed tegelevad identiteedi ja rahvusluse temaatikaga ning Treumundi teosed adresseerivad naiste eneseteadvust ja seksuaalsust feministlikust perspektiivist lähtuvalt.

Haus Galerii esitleb ArtVilnius messil eesti maalikunstnike Maarit Murka, Tõnis Saadoja, Mall Nukke, August Künnapu, Maria Sidljarevitši ja Juss Piho teoseid. Messile valitud kunstiteoste ühiseks nimetajaks on introspektsioon ja inimene teda ümbritsevas keskkonnas.

Ametliku publikuprogrammi osana esitleb 10. juunil kell 15:30 Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus koostöös Riivo Antoniga Eesti kunstiindeksi projekti. Eesti kunstiindeksi väljatöötamise eesmärgiks oli luua kergesti kättesaadav tehingustatistika ja andmebaas Eesti kunstituru kohta.

ArtVilnius toimub LITEXPO messikeskuses, aadressil Laisves 5, Vilnius.