Esmalt paki reisile minnes kaasa igapäevaselt tarvitatavad ravimid, soovitab Tallinna Kaarli apteegi juhataja, proviisor Maija Tressum. Edasi on järg kõige selle käes, mida võib vaja minna (aga ei pruugi) olukordades, kuhu inimene reisil satub.

Kui on teada, et reisil minnakse linnaekskursioonile, on mõistlik pakkida plaastrid ja villipulk, kuid pole mõtet kaasa vedada sääsetõrjevahendeid. Vägagi võib vaja minna reisi- või ingveritablette, kui ees ootab minek laeva või lennuki pardale.

„Tänapäeval saab apteeki minna kus iganes. Küll aga võivad ravimid koostiselt meile tuntutest erineda ja kodust kaasa võetu lisab turvatunnet,” teab proviisor oma kogemustest.

Mida kaasa võtta?

Kotis peaksid tingimata olema söetabletid ja näiteks midagi seedimise korrastamise jaoks. Kui teekond viib riiki, kus süüakse teisiti, peaks kaasas olema probiootikumid. Neid võiks kohe ennetavalt üks või kaks korda päevas võtma hakata.

„Olen palju koos väikeste lastega soojale maale reisinud ja tean omast käest, kui tähtis see on. Apteekides müüakse probiootikumi pulbripakikesi, mida saab segada näiteks lapse jogurti sisse. Seda peab tegema iga päev ja sellest on suur abi. Pole mõtet sõita kodust kaugele selleks, et põdeda,” ütleb proviisor.

Edasi paki kotti midagi valu ja palaviku vastu. Ei pea muretsema eraldi tablette igas vanuses reisijatele – täiskasvanutele mõeldud annust saab vajalikuks doosiks murda ka väiksematele. Päris väikestele on hea kaasa võtta küünlad, sest siirupit, nagu eespool öeldud, on mõnikord keeruline vedada. Kes teab juba ette, et teda piinavad aeg-ajalt tugevamad valud, võiks kaasa pakkida kodeiini sisaldavad tabletid.

Kindlasti peab kaasas olema naha ja haavade desinfitseerija, millega võiks (lõunamaa)reisil enne sööki käsi puhastada. Võimalike traumade jaoks on hea jäägeel, tursunud jalgadele sobib spetsiaalne salv või geel. Kui autos on külmakast toidule, siis miks mitte pista sinna ka paar külmakotti muhkude, tursete, traumade leevendamiseks.

Ka allergiarohi peab kindlasti kaasas olema, rõhutab proviisor. „Allergiaga võib kokku puutuda ka inimene, kes seni ei teadnudki, et ta millegi vastu ülitundlik on,” teab Maija Tressun. „Neile, keda kimbutab ohatis, soovitan kaasa võtta ennetava ravihuulepulga ning salvi juhuks, kui ohatist siiski ära hoida ei õnnestunud.”

Kui autoapteeki reisil kaasas pole, on mõistlik kotti pista väikeseid ja suuri õhku läbilaskvaid haavaplaastreid. Lisaks n-ö tavalisi plaastreid ja villipulk. Viimane on tarvilik igale jalgsikäijale – kui tunned, et jalats hõõrub, määrid seda kriitilisele kohale ja mure murtud.

Reisiapteegis peaks olema vahend ka põletuse, sealhulgas päikesepõletuse vastu. Ja muidugi putukatõrjevahendid sihtkohast olenevalt. Midagi võiks kaasas olla ka juhuks, kui nohu kallale kipub.

Üks nipp veel: proviisor soovitab enne pikka reisi varuda erilised reisipõlvikud, mida apteekides müüakse. „Need hoiavad ära jalgade tursed, kui tuleb pikalt lennukis või bussis istuda, sobivad nii naistele kui ka meestele.”
Mida reisile kaasa võtta?
Allergiaravim - midagi käsimüügist.


Midagi kõhuhädade vastu – kindlasti söetabletid ja probiootikumid.


Valu ja palavikku ohjav ravim.


Desinfitseerija naha ja haava puhastamiseks, plaastreid, ka suuri haavaplaastreid; jäägeel jahutamiseks; kui võimalik, siis külmakotid.


Midagi siis, kui nohu hakkab kimbutama (turset alandav, oluline eriti lastele); ka imemistabletid kurgule.


Keda ohatis kimbutama kipub, pakkige kotti mõni hea salv.


Kraadiklaas, kui seltskonnas on lapsi; mõni vastav salv jalgadele, kel käimine turseid tekitab.


Sobilik eeterlik õli putukahammustuste tupsutamiseks, kriimude puhastamiseks.


Maksumus kokku: 30–100 eurot, olenevalt preparaatidest ja kodus leiduvast.