Vaatamata Euroopa sanktsioonidele, on Euroopa Liit jätkuvalt Venemaa suurim kaubanduspartner, 2015. aastal oli liidu osa 44,8% Venemaa koguekspordist, vahendab uuringut Vedomosti.

Efektiivseks äriajamiseks ning oma huvide kaitsmiseks kasutavad Venemaa firmad Transparency Internationali sõnul tavapärast praktikat - palkavad lobiste, konkreetseid inimesi ja professionaalseid ettevõtteid. Kuid ametlikult on registreeritud vaid mõned lobistid.

Peamine suund: gaas
Kõige aktiivsemalt lobistab oma huvide eest Euroopas gaasimonopol Gazprom, selgub uuringust. Selleks kulutab ettevõte igal aastal 900 000 eurot.
Gazprom palkab lobiste ka erinevates riikides, näiteks Austrias, kus tema huvisid kaitseb nafta- ja gaasifirma OMV. Austrias kulutab Gazprom lobitööle aastas üle 100 000 euro.
Prantsusmaa sõltumatu elektri- ning gaasiliit esindas Gazpromi huvisid Euroopa Komisjonis energiahindade arutelul ning korraldas ka saadikutega kohtumisi.

Salapärased miljonid
Registrid annavad ülevaate vaid väikesest osast Venemaa ettevõtete välismaal lobistamisele kuluvatest summadest, kinnitab uuringu kaasautor Transparency Internationali peadirektori asetäitja Ilja Šumanov. Tema sõnul võivad aastased lobieelarved ulatuda miljonitesse eurodesse. Kuna Euroopa riigid peavad lobitegevuse üle arvestust erinevalt, siis on ka venemaalastel raske kõiki andmeid kätte saada ning avaldada.

Suured Venemaa riigiettevõtted ei piirdu aga mitte alati vaid ärihuvide ajamisega, mistõttu neid vaadatakse kui Venemaa riigi agente. Seetõttu ei ole lihtne Euroopa võimudega koostööd teha ning kasutataksegi läbipaistmatuid lobistide skeeme, märgivad uuringu koostajad.

Venemaa ettevõtted ei pea kodumaal lobitegevuseks kulutatud summade kohta aru andma, kuna riigi seadused seda ei reguleeri, toob see kaasa korruptsiooniohu. Seetõttu peaks ka uuringu koostajate hinnangul ettevõtted taoliste kulude kohta aru andma.