Kasutatud autode müüja ALM Invest OÜ on tarbijavaidluste komisjoni protokollides tihe külaline. Ainuüksi juunis on tarbijavaidluste komisjon võtnud kolmel korral vastu otsuse, et ALM Invest peab hüvitama oma klientidele vigasena müüdud autod, mis ei jõua vahel müügiplatsiltki kuigi kaugele sõita.

Komisjoni otsuseid ALM Invest ei täida ja tihti tuleb klientidel õiguse saamiseks pöörduda kohtu poole, mis kujuneb sageli kulukaks ettevõtmiseks ja mille menetlustasudki on vahel suuremad kui auto enda väärtus.

Kasuliku loos jagas oma kogemust Leena, kes käib ALM Investiga hetkel kohut 549-eurose Volkswagen Golfi pärast, mis lõpetas töötamise pärast esimest 60 kilomeetrit.

Leena lugu ärgitas ka teisi sõna võtma ning toimetuse poole pöördus Rein (nimi toimetusele teada), kes on praeguseks päris pikalt ALM Investiga kohtuteed kõndinud.

Pikk kohtukadalipp

Rein ostis ALM Investilt auto eelmise aasta märtsis. Juba kolme päeva pärast teavitas ta ettevõtet automaatkäigukasti probleemist. "Tõestuseks käisin autoga ülevaatusel ja lasin teha Hõbenool OÜ-l käigukasti diagnostika. Kusagil aprilli alguses ütles käigukast täiesti üles ja saatsin auto remonti," räägib Rein. "Auto ei ole ka mingi vana ront. 2013. aasta väljalase ja ei maksnud 500 eurot, et võiks homme kokku kukkuda," lisas ta.

Remondi arve ulatus Reinu sõnul ligi 4000 euroni. "Püüdsin veel müüjaga läbi rääkida, kuigi tulemusteta." Ostja käis murega enda sõnul ka tarbijakaitseameti jutul: "Nende soovitus oli aja kokkuhoiu mõttes pöörduda otse kohtusse." Sama aasta juulis tegigi Reinu esindaja ettevõttele nõude tehtud kulutuste hüvitamiseks. Kuna ALM Invest ei olnud nõus, esitas Rein Harju maakohtule hagi.

Maakohtust tuli käesoleva aasta veebruaris otsus, mis tehti Reinu kahjuks. Rein kaebas otsuse edasi ja 30. juunil tehti ringkonnakohtus otsus hageja kasuks ning mõisteti ALM Investilt hüvitisena välja 3808 eurot. Rein on aga kindel, et ringkonnakohtu otsusega saaga veel ei piirdu ning ALM Invest kasutab võimalust otsus riigikohtusse edasi kaevata.

"Mina aga võtsin auto peale laenu, mida maksan iga kuu. Autoga sõita ei saa, kuigi auto on korda tehtud. [Remondi] arve oli ligi 4000 eurot ja kolme lapse kõrvalt käib selle summa maksmine üle jõu," ütleb ta.

Palusime juhtumile omapoolse selgituse anda ka ALM Investi juhatuse liikmel Aleksei Mihhailovil, aga ta keeldus lugu kommenteerimast.