1. juulist hakkas kehtima täiskasvanute riiklik hambaravihüvitis (30 eurot aastas, 85 eurot neile, kellel on õigus lisahüvitisele), kuid seda soodustust saavad kasutada vaid need patsiendid, kelle raviasutusel on haigekassaga sellekohane leping, kirjutab ajaleht Põhjarannik.

Terviseameti andmetel on Eestis 547 stomatoloogilist ravi pakkuvat asutust, kuid siiani on haigekassaga asjakohase lepingu teinud neist veidi üle saja. Ida-Virumaal oli haigekassa andmetel selline leping 7. juuli seisuga sõlmitud 11 raviasutusel.

Ida-Viru keskhaigla kommunikatsioonispetsialist Nadežda Ivanova põhjendas seda, miks patsiendid hüvitise võimalust kasutada ei saa, tehniliste probleemidega: “Asi on selles, et meie haigla arvutisüsteemid pole ühildatud haigekassa omadega, mistõttu me ei näe, kes patsientidest on juba kasutanud enne 1. juulit kehtinud 19 euro suurust hambaravihüvitist ja kes pole seda veel üldse saanud.”

Hambaarstid arvustasid uusi hüvitise maksmise põhimõtteid juba nende väljatöötamise ajal, kuna haigekassa hüvitab vaid osa teenuseid hinnakirja järgi, mille on kinnitanud haigekassa ise, aga mitte konkreetse kliiniku oma järgi.