Delfile kirjutas murelik lugeja, kelle sõnul müüb Viasat AS järelmaksuga seadmeid, millega ei ole Viasatist lahkudes enam midagi teha. "Viasat kodeerib need seadmed nii, et nendega näeb kanaleid ainult nende vaatajakaardiga," kirjutas lugeja.

Tema sõnul ei ole võimalik vabakanaleid vaadata ka siis, kui Viasatiga leping lõpetada. "Ehk siis teadlik pettus!" märkis lugeja.

Viasat AS meediasuhete juhi Karin Laurima sõnul on kliendil Viasati hõbepaketiga liitudes kolm võimalust: ta kasutab enda digiboksi, liisib või ostab Viasatilt uue või kasutab CAM-digimoodulit. "Viimane tähendab, et seadmeid pole vajagi," ütles ta.

Kui klient lõpetab Viasatiga lepingu, siis peab ta tagastama vaatajakaardi ja võib tagastada digiboksi. "Mis puudutab erinevate telekanalite nägemisse pärast Viasatiga lepingu lõpetamist, siis SD (ehk tavalahutusega - toim) digiboksiga näeb ilma vaatajakaardita vabalt levivaid satelliitkanaleid," ütles Laurima.

Laurima väitel pole aga näiteks TV3 või Kanal 2 satelliidi kaudu vabalt levivad, seega ei näe ka neid Viasati digiboksiga.

"Olenevalt kliendi kasutavatest seadmetest on võimalik pärast Viasatiga lepingu lõppemist jätkata satelliitside vahendusel vabalt levivate telekanalite vaatamist. Küll aga tasub meeles pidada, et maapealne vabalevi ja satelliidi vabalevi ei ole üks ja seesama ning Eesti vabalevikanaleid Viasati seadmetega ei näe, kuna satelliittehnoloogia digiboksid ei sobi tavaantenniga vaadatava digitelevisiooni jälgimiseks. Viasat pole kunagi seda ka lubanud, sest kasutatavad tehnoloogiad on lihtsalt erinevad," ütles Laurima

Viasatis on seadmed Viasat Kuld ja Viasat Teemant pakettidega tasuta kaasas. Hõbepaketi omanikud saavad digiboksi välja osta 89€ eest või maksta igakuiselt kolmeeurost liisingutasu. Ka Starman ja Telia pakuvad sarnast osta-või-rendi võimalust.

Starmani televisiooni teenuste tootejuhi Otto Riisenbergi sõnul saab Starmani televisooniteenusega liitudes kasutada ka oma digiboksi. "Juhul, kui aga klient ostab meilt digiboksi välja, on tal peale Starmaniga lepingu lõpetamist võimalik sama digiboksiga vabalevi kanaleid edasi vaadata," ütles ta.