"Elame Sakus veel selles ootuses, et valitsus praeguse rekordilise aktsiisitõusu tõttu tekkinud olukorda analüüsiks ning lahja alkoholi aktsiise alandaks. Näeme juba praegu, et müük kandub koduturult üha enam üle Lätti, kus õlle aktsiis üle kolme korra madalam," ütles Saku õlletehase juhatuse liige Jaan Härms ERR-ile.

Saku õlletehases nähti Härmsi sõnul esimesel poolaastal Lätti suunduva müügi oodatust suuremat kasvu ning teisel poolaastal süveneb piirikaubanduse trend veelgi.

Kui palju pärast aktsiisitõusude jõustumist õlu Eestis võiks maksma hakata, on Härmsi sõnul raske öelda, sest õlled on erineva hinnaga, ka nende kangused erinevad.

Ta tõi näiteks, et kuuest pooleliitrisest õllepurgist koosnev paki hind on hind pärast 1. juuli hinnatõusu umbes 8,90 eurot, lisaks pandiraha 60 senti.

"Võrdluseks, et Läti piirikauplustes on kuuspakkide hinnad 3,50 kandis, kusjuures panti ei lisandu, sest Lätis pole pandisüsteemi ja pandiraha. Pärast 2018. aasta veebruariks valitsuse poolt plaanitud aktsiisitõusu hakkavad kuuspakid Eestis maksma juba üle kümne euro," rääkis Härms.

A. Le Coqi juht Tarmo Noop ütles ERR-ile, et sel aastal on õlleaktsiis tõusnud mitte 50, vaid 87 protsenti. "2020. aastaks tõuseb valitsuse praeguste plaanide kohaselt õlleaktsiis veel 42 protsenti ehk võrreldes selle aasta algusega oleks 2020. aastal tõus kokku 266 protsenti," rääkis Noop.

"Kui ma eelmise aasta lõpus kommenteerisin, et õlu hakkab sel aastal poes maksma 1,5 eurot, siis valitsus naeris mind välja. Kahjuks on nii juhtunud," lisas Noop.