Hõõgpirnis muundatakse elektrienergia valguseks kõrge temperatuuriga ja pidevat spektrit kiirgava volframhõõgniidi vahendusel, sealjuures muundatakse 95 protsenti hõõgpirni valgusest soojuseks, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Halogeenpirnid on inertgaasiga (nt argoon, ksenoon) täidetud hõõgpirnid ja võrreldes tavaliste hõõgpirnidega on nende energiasääst ligikaudu 45 protsenti.

Nn säästupirnid on olemuselt hõõgpirni välimusega luminofoorpirnid ehk madalrõhu-gaaslahenduspirnid, kus elavhõbedaaurus tekitatakse kaarlahendus - neil on pikk süttimisaeg ja nad sisaldavad väikeses koguses elavhõbedat, mistõttu on nad keskkonnale ohtlikud.

LED ehk valgusdiood on tahke pooljuht, mis muundab elektrienergia otse valguseks. Nad säästavad elektrienergiat tavalise hõõgpirniga võrreldes kuni 90 protsenti.

Karina Sein võrdles oma kodu elektrienergia kulu kahel aastal. 2012. aastal kasutati veel säästulampe, kuid ülejärgmiseks aastaks olid kõik säästulambid LED-pirnide vastu välja vahetatud.

Karina arvutas energiakulu muutuse igas kuus ja terve aasta kohta. Ta leidis, et kuigi säästupirnid ja LED-pirnid maksavad praegu enam-vähem ühepalju, räägib viimaste kasuks pikem kasutusaeg ja väiksem koormus keskkonnale.

Samuti on LED-pirnide hind langemas, mis teeb nende kasutamise veelgi otstarbekamaks.