EL-i idapoolsed liikmesriigid kritiseerivad toidufirmasid, mis väidetavalt ei müü regioonis sama kvaliteetseid koostisaineid sisaldavaid tooteid kui Lääne-Euroopas, kirjutab ERR.

Ettevõtted eitavad süüdistust ja ütlevad, et toodete valik turul peegeldab erinevaid maitseid, mitte sisu.

Junckeri arvates on probleem aga reaalne ja sellega tuleb tegeleda.

"Mulle ei meeldi mõte, et Euroopas on mingil viisil teise kategooria inimesed," ütles ta Brüsselis pärast kohtumist Slovakkia peaministri Robert Ficoga.

"Me kavatseme jätkata oma ühise eesmärgi nimel peatada see diskrimineeriv viis, kuidas Slovakkia rahvast toiduga varustatakse," ütles ta.

Valitsuste tellitud uuringud Ungaris, Slovakkias ja Tšehhis tunduvad näitavat, et identse pakendiga toodete kvaliteet on muudes Euroopa riikides kõrgem.

Bulgaaria teatas varem sel kuul, et nende uuring tõi välja erinevused vähemalt seitmes tootes 31-st, mida müüakse samas jaemüügiketis Bulgaarias, Saksamaal ja Austrias.

EL-i direktiivide alusel võivad firmad muuta toodete koostisosi liikmesriigiti, kuniks koostisosad on pakendil selgelt välja toodud.

Aasta alguses testis Eesti ja Soome bränditoodete maitseerinevust ka Kasuliku ekspertžürii. Tulemusi saad näha allolevast videost.