Seesami kindlustusfirma kahjukäsitlusosakonna juhi Ly Jõhviku sõnul on pagasikindlustusest kõige enam kasu just siis, kui inimene teeb õige valiku juba pagasi väärtuse hindamisel. Kindlustussumma valikul soovitab ta lähtuda kogu pagasi väärtusest, mis lisaks kohvri sisule peaks sisaldama ka kohvri või koti maksumust. Samuti peab kindlustama iga reisija pagasi eraldi.

“Kui pagas on reisi käigus kaduma läinud, varastatud või kahjustada saanud, siis tuleb kliendil esitada kindlustusseltsile nimekiri seal olnud esemetest ja võimalusel ka ostudokumendid. Vastavate dokumentide puudumisel kehtivad kindlustusseltsi tingimustes toodud hüvituslimiidid,“ selgitas Jõhvik.

Samuti tasuks reisikohvri sisust pilti teha. See on suureks abiks, kui pagas näiteks lennul peaks kaduma või kui reisil olles on ostetud asjade eest makstud sularahas.

Pildid aitavad ka pagasi kahjustumise korral, siis tuleb saata kindlustusele fotod kahjustunud esemest, kus on näha kahjustuse ulatus, eseme suurus, soetamisfirma ja selle tuvastamiseks muud olulised detailid. Kahjustunud hinnalised esemed tuleb alles hoida seni, kuni kindlustus on kahju suuruse kindlaks teinud.

Kui reisi jooksul peaks aga pagas pikanäpumeeste kätte juhtuma, tuleb viivitamatult pöörduda kohaliku politsei poole ja teha avaldus ning kõik saadud dokumendid alles hoida ja kindlustusseltsile esitada.

“Sama kehtib lennureisil kaduma läinud pagasi kohta, siis tuleb avaldus politsei asemel lennufirmale teha. Tõendavaid dokumente, mis aitavad juhtumit hõlpsamini lahendada, ei tohi unustada,“ lisas Jõhvik

Jõhviku sõnul oli kindlustusfirma mullu hüvitatud pagasikindlustuste keskmine hüvitis 255 eurot. Suurim väljamakse summa aga puudutas varastatud pagasi hüvitamist summas 2154 eurot ning väikseim makstud hüvitis oli 3 eurot, mis pagasi hilinemise tõttu sukapükste soetamisele kulus.