1. Leia ja kustuta mahukad failid

Vanad failid, näiteks filmid ja varukoopiad, võivad võtta kettal ohtralt ruumi. Neid faile ei pruugi ka puhastusprogrammid üles leida. Selleks tulevad appi tasuta programmid nagu WinDirStat. Need loovad sulle visuaalse pildi, kus asuvad kettal su kõige mahukamad failid. Tihtipeale on juba kahe-kolme suure faili kustutamine mõttekam kui tuhandest väiksemamahulisest dokumendist vabanemine.

2. Kasuta sisseehitatud puhastusprogramme

Kui arvutis ruumi napib, siis tasub puhastada oma arvuti kõvaketas. Windowsil on selleks sisseehitatud Disk Cleanup tööriist, mis leiab üles väiksemad kasutuna seisvad failid nagu näiteks küpsised. Ka Maci arvutitel on sarnane sisseehitatud kettahaldusteenus. Nutitelefonidel selliseid sisseehitatud rakendusi pole, küll aga leiab mitmeid sarnaseid tasuta äppe veebipoodidest.

3. Vaata üle, mida oled oma äppidele “lubanud”

Isegi, kui su telefonil on piisavalt vaba ruumi, tasub üle käia oma äppide õigused. Näiteks võivad mõned rakendused saata sõnumeid ja teha kõnesid, mille tõttu kasvab ka telefoniarve. Androidi telefonidel mine õiguste vaatamiseks Sätted > Üldine > Rakendused. Äpile vajutades näed, mis load on sellele antud ning soovi korral saad neid eemaldada. iOSil näed seda privaatsussätete all.

4. Eemalda veebilehitseja laiendused

Brauserilaiendused võivad küll mugavad tunduda, aga need teevad lehitsejat tunduvalt aeglasemaks ja kujutavad ohtu ka privaatsusele. Kui sa laiendust ei kasuta, tasub see eemaldada. Chrome’i kasutajatel tuleb laienduste nägemiseks kirjutada aadressiribale chrome://extensions. Safaris näeb laiendusi Eelistused > Laiendused all.

5. Vaata üle Facebookiga ühendatud äpid

Facebookiga ühendatud rakendused võivad tekitada oma igapäevaste teadetega ohtralt peavalu. Nendest lahti saamiseks võta Facebook arvutis lahti ja vajuta üleval paremal olevale noolekesele, kus all on seaded. Seejärel leiad vasakult äpimenüü, kust leiad kõik rakendused. Sealt saad äppe maha võtta või keelata neid su isiklikku informatsiooni kätte saamast.

6. Puhasta oma meilikonto

Gmailis võtavad kõige rohkem ruumi meilid, mille küljes on mahukad manused. Arvutis näeb manustega meile, kui klikid noolekesele Gmaili otsinguriba juures ja vajutad seal “Sisaldab manust” peale. Kahjuks ei saa aga manuseid eraldi kustutada, kuna koos manusega kaob ka sellega kaasas olnud meil. Et tulevikus oma meilboksi paremini organiseerituna hoida, saab Gmailis teha filtreid, mis märgivad suurte manustega meilid automaatselt ära.

7. Võta ennast meililistidest maha

Tõenäoliselt saavad paljud meist iga päev kümneid reklaammeile ja uudiskirju. Gmail liigutab sellised meilid automaatselt eraldi kaustadesse. Kui Gmail sul seda ei tee, siis vajuta hammasratta ikooni peale, kust saad oma postkasti seadistada. Meililistide kiireks eemaldamiseks sobib aga teenus ninmega Unroll Me, mis näitab ära kõik listid, milles sa parasjagu oled.

8. Kustuta oma vanad kasutajad

Aastate jooksul on kindlasti kuhjunud sul erinevatel lehekülgedel kasutajad, mis nüüd tühjana seisavad. Kümnete kasutajate niisama alles hoidmine tähendab aga tihedaid reklaammeile ja isikliku info internetiavarustes vedelimist. Mitme kasutaja kustutamine võib olla aga küllaltki ajamahukas. Selleks tuleb appi teenus nimega Account Killer, millega on kasutajate kustutamise vaev vaid paari kliki kaugusel.

9. Pane fotod pilve

Fotod võivad telefonis ja arvutis palju ruumi võtta. Keegi ei taha aga oma vanu mälestusi niisama ära kustutada. Et ruumi säästa, saab fotod panna pilvekettale. Google Photos äpp liigutab su pildid automaatselt nende pilveteenusesse Drive’i, kust saad iga hetk oma pilte vaadata. Alla 16-megapiksliste failide üleslaadimine kettaruumi ei võta, suuremate piltide jaoks on ruumi 15 gigabaiti.

10. Ära lase programmidel automaatselt käivituda

Koos arvutiga käivituvad programmid muudavad arvuti töölemineku frustreerivalt aeglaseks. Et näha, millised rakendused kohe tööle lähevad, vajuta klaviatuuril Ctrl+Shift+Escape. See teeb lahti Task Manageri, kust saad “Start-up” menüü alt programmidel automaatkäivituse keelata.

11. Puhasta oma sotsiaalmeedia uudisvood

Nüüd peaks su arvuti ja telefon juba tükk maad kiirem olema. Kuidas on aga sotsiaalmeediaga? Järgmine kord kui näed oma Facebooki uudisvoos postitust, mis sulle ei meeldi, siis vajuta postitusel paremal üleval linnukest ja kliki "Hide post" peale. See peidab postituse ja annab Facebookile teada, et sa ei soovi tulevikus sarnase sisuga asju näha. Sarnaselt saab unfollow panna sõpradele, kelle jagatud sisu sulle meelepärane pole.