Food From Electricity – nii nimetavad Soome teadlased Lappeenraanta tehnikaülikoolist ja VTT uurimiskeskusest oma programmi, mille raames on ehitatud nn “valgureaktor”, mis sünteesib süsihappegaasist elektri koosmõjul ühe ahelaga valke. Tulemuseks on valgupulber, mis sisaldab üle 50% valku ja 25% süsivesikuid, ülejäänud on rasvad ja nukleiinhapped, kirjutab News.com.au.

Teadlaste endi sõnul võib nende leiutis vähendada nõudlust põlluharimise järele. "Võrreldes tavalise põlluharimisega ei vaja see toit valmimiseks mingit konkreetset temperatuuri, niiskust ega maapinda," ütles Lappeenranta tehnikaülikooli professor Jero Ahola. See tähendab, et toitu valmistavaid seadmeid saaks viia ka piirkondadesse, mida kimbutavad toidupuudus ja näljahädad. ÜRO statistika andmeil kannatab toidupuuduse all iga üheksas maailma elanik.

Põlluharimise vähenemine lööks omakorda ka liha hinnad alla. Praegu läheb ühe kana toitmiseks neli korda rohkem toitaineid, kui inimene selle sama kana söömisest saab. Teadlased loodavad, et nende leiutisest on kasu ka keskkonnale, kuna toidu valmistamine ei tekita kasvuhoonegaase ega jäta maapinda ohtlikke jäätmeid.

Kõige suurem takistus on aga aeg, mida sellise toidu valmistamine võtab. Praegu läheb ühe grammi tulevikutoidu valmimiseks kuskil kaks nädalat.