„Vananemisvastase saladuse otsing algab 600 eesti vanuri verest“ – sellist pealkirja kannab ajakirja Wired artikkel, milles räägitakse ühest USA lääneranniku idufirmast, mis Eesti Geenivaramu teadlaste abiga otsib võimalust pidurdada vananemist.

Eesti Geenivaramu asedirektor, populatsiooni ja funktsionaalse genoomika vanemteadur Tõnu Esko leidis ühel päeval oma postkastist kirja USA idufirma BioAge Labs-i praktikandilt, kes tundis huvi ühe varasema teadusartikli vastu, mille Esko oli koos oma kolleegi Krista Fischeri ja Soome geneetikutega kolme aasta eest avaldanud.

Selles artiklis tuuakse välja, et nelja biomolekuli muutunud tase normi suhtes suurendab hüppeliselt üldsuremusriski. Teisiõnu ennustavad need biomolekulid vananemisprotsessi algust ehk n-ö surma tulekut ja seda juba viis või isegi kümme aastat varem.

Tõnu Esko ja Krista Fischeri uuringu osas tundis BioAge aga huvi, kas nende geenidoonorite vereplasmast oleks võimalik otsida veel biomarkereid ehk näitajaid, mis vananemisest märku annaksid.

Selgus, et on.

Selleks, et mõista, kuidas Geenivaramu uuringust vananemise pidurdamiseni jõutakse, on vaja põgusalt peatuda praegustel vananemise peatamise võimalustel.

Hiirtel tehtud katsed on näidanud, et teatud teraapiad, näiteks vananemisrakkude eemaldamine või rapaütsiini ja metmorfiini manustamine aitavad pidurdada vananemist.