Eelmisel nädalal tuli filmiformaadi tootja IMAX Entertainment välja mõnevõrra üllatava uudisega, millest võis välja lugeda, et 3D filmide tootmine pole enam jätkusuutlik. IMAX-i tegevdirektor Greg Foster ütles väljaandele The Wrap, et kehvade majandustulemuste tõttu plaanivad nad toota aina vähem 3D formaadis linateoseid.

IMAX-i väiteid toetab ka välismaine piletimüügi statistika. Ameerika Ühendriikides on 3D filmide piletite osakaal kukkunud 14% peale. Kuus aastat tagasi, 3D filmide hiilgeajal, oli see 21%. Räägitakse, et Hollywood toodab 3D filme massiliselt vaid selle pärast, et Aasia kinokülastajad neid meeletult armastavad. Hiinas oli näiteks Jurassic Parki 3D versiooni piletimüügi osakaal lausa 95%.

Eestlane armastab ruumilist

Aasia suurriikide kõrval on aga veel üks visa 3D filmi eest võitleja Eesti. Kolme kõige suurema kodumaiste kinoketi esindajate jutus on selge sõnum: ruumiline film ei kao veel niipea.

Cinnamoni kinode kommertsdirektori Toomas Luhatsi sõnul on Kosmose IMAX kinos 3D filmide osakaal olnud viimaste kuude näitel tõusujoones. "Hetkel on see jõudnud kuskil 60% juurde," ütles ta. Kogu piletimüügist moodustavad 3D filmid kino Kosmoses kuskil poole müüdud piletitest.

Kusjuures kinod ei hoia 3D filme niisama kiusu pärast ekraanidel, vaid seda nõuavad kinokülastajad ise. "Apollo Kino lähtub väga otseselt klientide soovidest, eelistustest ja nõudlusest, seega näitame täpselt nii palju 3D filme kui on nõudlust," rääkis Apollo kinode tegevjuht Rauno Stüff. Plaane 3D filmide osakaalu vähendada Apollo Kinol ei ole.

"Kolmandik kõikidest ostetud piletitest on soetatud 3D filmidele, mis on märkimisväärne osa kõikidest kinokülastustest," lisas ta. "Seega rääkida formaadi, kui sellise hääbumisest on hetkel ennatlik."

Forum Cinemas Baltikumi tegevdirektori Kristjan Kongo sõnul on 3D filmid nende kinodes jätkuvalt populaarsed ja mahtu lähitulevikus ei vähendata. "Lähtume programmi koostamisel klientide ootustest ja soovidest ehk kui kinokülastajad soovivad näha filmi 3D-s, siis pakume seda võimalust," sõnas ta.

Oleneb filmist

Millised on Kosmose kinos olnud viimase aja trendid? "Oleneb väga filmist,” ütles Toomas Luhats. "Näiteks lastega on mugavam vaadata 2D animatsioone kui prillidega 3D animatsioone, sest lastel on sageli tegemist, et prille vapralt filmi lõpuni ninal hoida. Samas suurte filmide puhul nagu peagi Kosmos IMAX-isse jõudev Blade Runner 2049 ei ole küsimustki, kuna film on 3D-s siis filmisõbrad seda ka 3D-s nõuavad."

"Kokkuvõtvalt ei kao tänase seisuga 3D veel kusagile, vähemasti mitte nii kaua kui ei ole olemas paremat võimsamat või töökindlamat uut mudelit, on see siis VR (virtuaalreaalsus toim) või mõni muu uus moodus," lisas Luhats.

Samas võib IMAX-i otsus toota vähem ruumilisi filma mõjutada ka Kosmose kino. "Loomulikult meil on ka võimalus omad soovitused ja mõtted iganädalaselt edastada IMAX-i esindajatele, aga otsused meie Kosmost puudutavates filmiformaadi küsimustes tehakse tänase seisuga ikkagi Londonis, sealjuures on oma sõna alati ka filmistuudiol ja levitajal," sõnas Luhats.

Miks näidatakse mõnda filmi ainult 3D formaadis?
"See tuleneb sellest faktist, et filmitootja on filmi tootnud eranditult 3D formaadis. Teadlikult ei jäta Apollo kinod kunagi 2D formaati kinoprogrammist välja. Mõlemal formaadil on selgelt omad eelistajad, ühe või teise formaadi kavast väljajätmine ei ole kuidagi mõistlik."


Vastas Apollo Kino tegevjuht Rauno Stüff