Ei saa üle ega ümber, et juba vähem kui kuu pärast seavad lapsed oma tee taas kooli poole. Nendele, kellel parasjagu kalendrit käepärast ei ole, annab algavast haridusaastast alati märku kaupluste koolitarvete paigutusstrateegia - kõik kooliks vajalik on kenasti nii pandud, et neid poodi minnes kohe esimesena märkab.

Nii on näiteks Kristiine Prismas, kus tervitab ostjaid sisse astudes silt küsimusega "kooliks valmis?". Panen ennast korraks taas lapsekingadesse ja vastan mõttes "ei".

Kohe siltide kõrvalt leiab lõputult koolitarbeid: pliiatsid, vildikad, vihikud, pakkepaberid, sirklid, joonlauad, paberid ja palju muud. Valik on lai ja hinnasiltide rohkus võtab silme eest kirjuks. Kuna poes on nii palju pakkumisi, siis on raske ka seda kõige soodsamat üles leida.

Koolitarvete ostu lihtsustamiseks saab Prismast endale haarata paberilehe, kus kirjas kõik asjad, mida laps kooli minemiseks vajab. Nimekirja lugedes langeb aga ilmselt nii mõnigi lapsevanem ahastusse - spikri järgi tuleb osta 34 asja nagu kooli- ja spordikott, dressid, spordijalatsid, sisejalatsid, lauakate, rasvakriidid ja guaššvärvid. Jääb mulje nagu saadetakse laps pikemaks ajaks kuskile kunsti- ja spordilaagrisse.

Tondi Selveris paistab olevat ehitatud lausa lastele koolitarvete labürint. Kooliasju on nii mitmes erinevas riiulis ja kastis, et kõige läbi vaatamiseks kulub korralikult aega. Labürindi lõppu jõudes märkan, et olen jõudnud mänguasjade osakonda.

Selveris on kõige ekstreemsemad hinnad. Poest saab näiteks soetada oma lapsele 80-eurose koolikoti ja 20-eurose päeviku. Tõsi, mõlemad näevad päris uhked välja. Samas leiab Selveris ka väga odavat kaupa, näiteks mõned vihikud maksavad ainult 10 senti.

Kampaania on lahti läinud ka Maximas. Kõlaritest kostub reklaam, kus üks laps kiitleb oma uue ergonoomilise seljakotiga. Arvestades, kui rasked on koolilaste seljakotid, paneb see isegi korraks mõtlema.

Neljast läbikäidud poest on Maximas kõige vähem koolitarbeid. Kuigi esmaspilgul tundub see pigem negatiivse küljena, on seal siiski kõik olemas, mida koolis vaja läheb. "Millise pildiga päevikut sa tahad?", pärib mu kõrval ema oma lapselt. Lapsevanema asemel oleksin õnnelik, et valida on vaid ligi kümne vahel.

Hinnavaatlusest selgub, et kõige odavam kauplus on Prisma. Selveris tõmbab aga hinda kõvasti alla väga odav seljakott, mille hind kehtib Partnerkaardi omanikele. Kes tahab aga kõige paremat valikut, peakski seadma oma sammud Prisma või Selveri poole.